Ge dig in i MATCHEN!

HÄLSA

Wellness testar nya passet KAMP

Gillar du kampsportsträning men vill inte slåss på riktigt?

Nya passet kamp är en snäll variant – men ändå tuff.

Foto: Att dela ut smockor tar på krafternaAtt dela ut smockor tar på krafterna!

När du senast tränade tillsammans med en vän, hur ofta tog ni på varandra under passet då? Kanske en kram när ni sågs och en klapp på axeln när ni var klara? Om ni inte tränar kampsport eller liknande vill säga.

Inspirationen till Friskis&Svettis nyhet kamp kommer från boxning, brottning, kickboxning och MMA. Vi har sett många liknande pass på senare tid, bland annat ruffie och tauff, där närkontakten står i fokus.

Kamp har en grundlig uppvärmning – från fotleder till handleder – innan vi drar i gång parövningarna. Vi hittar en kompis och varvar två övningar åt gången. Vi håller i varandras ben och hoppar på ett ben.

Vi håller fast kompisen i ett grepp – och försöker ta oss loss. Vi står i plankposition och ska nudda vännens händer.

Det är lekfullt, rol­igt och tufft – mjölk­syran bränner. Och även om både jag och min kollega Daniela känner horn­en växa ut i pannan så har vi stora leenden på läpparna.

Vi börjar just bli varma i kläderna när det plötsligt är halvtid. Nu ska vi köra på egen hand under fysdelen. Vi börjar med enkel skuggboxning och sparkar, adderar fler kombinationer och lägger sedan samm­an fem övningar efter varandra. Instruktör­en Nicklas Giertta menar att vi ska få möjlighet att ösa – om vi vill.

Jag hade dock gärna sett att just parträn­ingen fått ta större plats under timmen. Fysdelen kändes lång och jag tycker att den tappar i tempo. 

De stora fördelarna med passet är att du får jobba med både kondition och styrka, att det är enkelt att hänga med och att du får testa en hel del annorlunda, roliga parövningar.

KAMP

SVETTFAKTOR: Maxad under parövningarna, sen sjunker temperaturen något.

STYRKA/KONDITION: Både puls och muskler får jobba.

HÄR TRÄNAR DU: Finns på Friskis&Svettis i Abrahamsberg och Kungsholmen i Stockholm än så länge, men ledare från andra anläggningar i Sverige har gått utbildningen.

PRIS: Ett medlemskap på Friskis&Svettis varierar i pris beroende på anläggning, men kostar från 200 kronor/månaden och uppåt.

BETYG:

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning