Allt fler fyller 100 år

HÄLSA

Drygt 1 600 personer i Sverige är mer än hundra år gamla

Drygt 1 600 personer i Sverige är mer än hundra år gamla. Hundraplussarna blir fler och fler och är ofta förvånansvärt friska.

I Umeå fanns i år till exempel en 104-årig lucia.

Medellivslängden har ökat i takt med att Sverige gått från fattigland till en nation med hög levnadsstandard. Den som föddes kring år 1900 kunde räkna med att bli i genomsnitt cirka 55 år gammal, medan 2009 års barn kan se fram emot en genomsnittlig livslängd på nästan 80 år för män och 83 för kvinnor, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det betyder också fler riktigt gamla. SCB:s senaste siffror, från den 31 oktober, visar att 1 665 personer då var hundra år eller äldre.

Bo Hagberg, professor emeritus i gerontologi (läran om åldrandet), har träffat åtskilliga personer över hundra.

– De kan vara skröpliga och svaga med dålig balans, men de har inte mycket sjukdomar, säger han.

104-årig lucia

I Umeå var 104-åriga Emmy Granberg nyligen lucia på ett äldreboende. Stjärngossarnas och tärnornas ålder var 75– 98 år.

– Man får ställa upp när de ber, säger Emmy Granberg till TT.

Hon berättar att hon klarar av att stiga upp själv och ibland lagar sin egen mat. Med rollator tar hon också promenader. Men hon har ont ibland.

– Alla dagar är inte så bra, men då får man tänka att i morgon blir det bättre.

Att vara aktiv och ha släkt och vänner nära är Emmy Granbergs recept för att bli gammal. Bo Hagberg har haft anledning att fundera mer över varför vissa människor når över 100-gränsen och andra inte.

– Hundraåringar är väldigt olika. Det finns de som både röker och dricker, säger han.

Arv, kost, fysisk aktivitet och sociala nätverk brukar ses som väsentliga faktorer. Men Hagberg vill lägga till en mer filosofisk komponent.

– Jag brukar uttrycka det som "att göra sig själv rättvisa", säger han.

Det innebär, enligt Bo Hagberg, att vara ärlig mot sig själv med vem man är och vad man vill i livet. Att gå och slava ett helt yrkesliv på ett jobb där man inte trivs ökar knappast chansen att bli hundra. Forskning tyder tvärtom på att stark psykisk stress skyndar på åldrandet.

Frestar på välfärden

Enligt befolkningsprognoserna kommer alltfler att bli riktigt gamla. I dag finns nästan en halv miljon personer över 80 år i Sverige. Om 50 år beräknas den siffran nästan ha fördubblats.

– Tidigare ökade andelen äldre främst för att det föddes färre barn. Nu är huvudorsaken att dödsrisken bland äldre minskar, konstaterar Tommy Bengtsson, professor i ekonomisk historia i Lund.

En större andel äldre innebär påfrestningar på välfärd som sjuk- och äldrevård när en minskad andel befolkning i yrkesverksam ålder ska stå för finansieringen. Varken ökat barnafödande eller större invandring räcker för att få ekvationen att gå ihop. I stället ordinerar Tommy Bengtsson den beska medicinen att vi alla jobbar mer – med tidigare start i arbetslivet, flexiblare arbetstider och senare pension.

– Det gäller att hugga i, säger han.

TT