”Vägglössen bodde i min säng”

Foto: Efter att ha blivit av med vägglössen kan Moa äntligen sova i lugn och ro.

avLinda Aziz

HÄLSA

Se upp så du inte får med dig objudna gäster hem från utlandsresan.

Moa fick med sig vägglöss i bagaget från solsemestern i Turkiet och sov med dem i ett halvår innan hon upptäckte dem.

– Jag är så otroligt äcklad, jag hittade flera vägglöss i min säng, säger hon.

Nyss hemkomna från semestern i Turkiet i augusti förra året flyttade Moa Nordqvist, 21, och hennes kompis ihop i en till synes stor och fin trea i Sundsvall.

Men i april märkte Moa att de inte var ensamma i studentlägenheten. Det började med att hon hittade ett kryp i sängen när hon skulle lägga sig.

Blodfläckar på lakanen

När hon dagen efter bytte sängkläder såg hon att det fanns fler av dem. Små svarta vägglöss. Upprörd och äcklad ringde hon hyresvärden.

– Det var blodfläckar på lakandet. Lössen bodde i min säng och sög blod på mig, det var obeskrivligt äckligt, säger Moa.

Redan nästa dag var en saneringsfirma på plats. Det visade sig att lössen spridit sig till soffan i vardagsrummet, men lyckligtvis inte till kompisens rum.

– De sprutade ned hela sängen och alla golvlister med ett gift som man tydligen kan döda råttor med, säger Moa.

Fick fungera som lockbete

Natten efter saneringen var Moa tvungen att sova i sin förgiftade säng för att locka fram lössen så att de hamnade i giftet och dog.

– De dras till kroppsvärmen, så därför var jag tvungen att sova där. Det tog verkligen emot och det kändes som om det kliade överallt den natten, säger Moa.

Men vägglöss är tåliga och envisa och när man väl fått dem är det svårt att bli av med dem.

Dagen efter levde lössen fortfarande. Moa hade pinats i sängen förgäves. Hyresvärden erbjöd sig att hämta sängen och frysa ner den, förhoppningsvis redan veckan efter. Nedfrysningen skulle garanterat ta kol på ohyran.

”Jag blir illamående”

Det dröjde en månad innan de kom – och då kördes en fylld lastbil med sängar från samma område iväg för tre dagars nedfrysning.

Moa bodde kvar i lägenheten och sov i sin säng hela tiden.

– Mina kompisar tyckte det var jätteäckligt och när jag tänker på det nu i efterhand blir jag så äcklad att jag blir illamående, men då försökte jag slå det ifrån mig och tänkte jag att jag måste kunna bo i min lägenhet och sova i min säng, säger Moa.

Byggde bon i draperiet

Hon har tvättat sina kläder, gardiner, kuddar – allt som går att köra i en tvättmaskin – på 60 graders värme flera gånger. Och när hon tog ned draperiet som avskärmade sängen från skrivbordet fick hon sig en obehaglig överraskning.

– Draperiet satt fast i klämmor och när jag tog ned dem såg jag att lössen hade byggt bo i varenda klämma, säger hon.

I slutet av maj hade Moa äntligen blivit kvitt vägglössen. Hon vet inte hur länge vägglössen har gnagt på henne, betten har troligtvis kamouflerats av hennes eksem som blivit värre sedan hon flyttade in i lägenheten.

– Det känns otroligt skönt att ha blivit av med dem, nu kan jag äntligen sova i lugn och ro.

Experten: ”Vägglössen förökar sig och sprids snabbt”

Jan Jungerstam är skaldjursexpert på Anticimex:

"Det som är problematiskt med vägglöss, som vi kan se i Moas fall, är att det kan ta lång tid innan man upptäcker att man har fått med sig vägglöss hem och blivit biten. Det beror på att vägglössen först finns i få exemplar och är små. När de väl hittat en människa de kan suga blod från förökar de sig snabbt, sprids och växer till sig. Då krävs omfattande sanering för att bli av med dem.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Vägglöss