Ta med lunchen ut!

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Njut mer av sommaren

Viktklubb.se:s matkreatör Kristina Eriksson tipsar om fem lätta lådor som njuts bäst på en bänk i solen.

– Alla rätterna är enkla att göra, du svänger snabbt ihop dem kvällen innan, säger hon.

Tonfisk och potatissallad

4 portioner

1.2 kg potatis, kokt skuren i tärningar

300 gram tonfisk i vatten

150 gram kronärtskockshjärtan i bitar

50 gram grillad inlagd paprika

1 msk finhackad färsk koriander

50 gram salladslök i fina bitar

3 dl Turkisk Yoghurt

Blanda potatis, avrunnen tonfisk, kronärtskockshjärtan, paprika, koriander och salladslök försiktigt i en skål. Rör ner turkisk yoghurt, salt och peppra. Ställ salladen i kylen tills det är dags att äta.

Tunnbrödrulle med pastrami och kapris

4 portioner

4 st mjukt tunnbröd

100 gram salladsblad, ruccola eller liknande

150 gram pastrami eller annan kryddad skinka

400 gram kokt kall potatis i tärningar

4 dl KESO naturell

1 dl kapris

2 msk svensk senap

4 msk rostad lök

Lägg ut tunnbrödskivorna på en skärbräda. Lägg på salladsblad, pastrami eller annan kryddad skinka och potatistärningar. Blanda keso, kapris och senap i en skål. Fördela blandningen ovanpå och toppa med rostad lök.

Rulla ihop och packa eventuellt in dem i aluminiumfolie.

Avokado och fetabulgur

4 portioner

4 port okokt bulgur

0.5 st grönsaksbuljongtärning

200 gram ananas i bitar

1 apelsin i bitar

2 kiwi i skivor

2 avokado i bitar

100 gram fetaost fett 16 %

100 gram salladsblad, gärna ruccola

4 skivor grovt lantbröd

Koka bulgur tillsammans med dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 10-15 minuter. Låt bulgurn svalna. Blanda bulgur, ananas, apelsin, kiwi, avokado, smulad fetaost och salladsblad i en skål. Servera med grovt bröd.

Burgundisk färsgryta

4 portioner

400 gram mager nötfärs

2 klyftor vitlök

1 msk margarin

100 gram små gula lökar

200 gram champinjoner

2.5 dl matlagningsvin rött

0.5 msk sojasås

2 msk koncentrerad tomatpuré

1 tsk timjan

2 st lagerblad

1 st köttbuljongtärning

potatis:

1 kg potatis

2 msk smör eller margarin, ev mjölkfritt

1 dl finhackad persilja

salt och peppar

sallad:

100 gram isbergssallad eller liknande

1 st paprika i strimlor

200 gram cocktailtomat i halvor

Stek köttfärsen, hälften åt gången, tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna. Lägg över köttfärsen i en kastrull eller liten gryta. Stek lök och champinjoner i stekpannan och lägg över det i kastrullen. Tillsätt matlagningsvin, soja, tomatpuré, timjan, lagerblad och buljongtärning. Låt färsgrytan småkoka i 10 minuter. Koka under tiden potatisen. Häll av vattnet och tillsätt margarin, persilja, salt och peppar. Kör med en elvisp.

Servera färsgrytan med potatis och sallad.

Sidfläsk och hoisinwok

4 portioner

300 gram rimmat sidfläsk i bitar

200 gram purjolök i fina ringar

300 gram strimlad vitkål

1 st röd paprika i strimlor

2 msk hoisinsås

2 msk sweet chilisås

2 dl vatten

1 tsk potatismjöl

2 dl böngroddar eller solrosskott

salt

250 gram äggnudlar

Stek fläsket i en stor stekpanna, eller stek i två omgångar. Ta upp fläsket ur pannan och lägg det åt sidan. Stek purjo, vitkål och paprika i fettet från fläsket. Blanda hoisinsås, sweet chilisås, vatten och potatismjöl i en skål. Häll redningen över grönsakerna. Låt det få ett uppkok. Tillsätt fläsk och böngroddar. Smaka ev av med mer salt.

Servera med kokta nudlar.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se

Publicerad: