Ta med lunchen ut!
Uppdaterad:
Hälsa
Njut mer av sommaren
Viktklubb.se:s matkreatör Kristina Eriksson tipsar om fem lätta lådor som njuts bäst på en bänk i solen.
– Alla rätterna är enkla att göra, du svänger snabbt ihop dem kvällen innan, säger hon.
Tonfisk och potatissallad
4 portioner
1.2 kg potatis, kokt skuren i tärningar
300 gram tonfisk i vatten
150 gram kronärtskockshjärtan i bitar
50 gram grillad inlagd paprika
1 msk finhackad färsk koriander
50 gram salladslök i fina bitar
3 dl Turkisk Yoghurt
Blanda potatis, avrunnen tonfisk, kronärtskockshjärtan, paprika, koriander och salladslök försiktigt i en skål. Rör ner turkisk yoghurt, salt och peppra. Ställ salladen i kylen tills det är dags att äta.
Tunnbrödrulle med pastrami och kapris
4 portioner
4 st mjukt tunnbröd
100 gram salladsblad, ruccola eller liknande
150 gram pastrami eller annan kryddad skinka
400 gram kokt kall potatis i tärningar
4 dl KESO naturell
1 dl kapris
2 msk svensk senap
4 msk rostad lök
Lägg ut tunnbrödskivorna på en skärbräda. Lägg på salladsblad, pastrami eller annan kryddad skinka och potatistärningar. Blanda keso, kapris och senap i en skål. Fördela blandningen ovanpå och toppa med rostad lök.
Rulla ihop och packa eventuellt in dem i aluminiumfolie.
Avokado och fetabulgur
4 portioner
4 port okokt bulgur
0.5 st grönsaksbuljongtärning
200 gram ananas i bitar
1 apelsin i bitar
2 kiwi i skivor
2 avokado i bitar
100 gram fetaost fett 16 %
100 gram salladsblad, gärna ruccola
4 skivor grovt lantbröd
Koka bulgur tillsammans med dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 10-15 minuter. Låt bulgurn svalna. Blanda bulgur, ananas, apelsin, kiwi, avokado, smulad fetaost och salladsblad i en skål. Servera med grovt bröd.
Burgundisk färsgryta
4 portioner
400 gram mager nötfärs
2 klyftor vitlök
1 msk margarin
100 gram små gula lökar
200 gram champinjoner
2.5 dl matlagningsvin rött
0.5 msk sojasås
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk timjan
2 st lagerblad
1 st köttbuljongtärning
potatis:
1 kg potatis
2 msk smör eller margarin, ev mjölkfritt
1 dl finhackad persilja
salt och peppar
sallad:
100 gram isbergssallad eller liknande
1 st paprika i strimlor
200 gram cocktailtomat i halvor
Stek köttfärsen, hälften åt gången, tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna. Lägg över köttfärsen i en kastrull eller liten gryta. Stek lök och champinjoner i stekpannan och lägg över det i kastrullen. Tillsätt matlagningsvin, soja, tomatpuré, timjan, lagerblad och buljongtärning. Låt färsgrytan småkoka i 10 minuter. Koka under tiden potatisen. Häll av vattnet och tillsätt margarin, persilja, salt och peppar. Kör med en elvisp.
Servera färsgrytan med potatis och sallad.
Sidfläsk och hoisinwok
4 portioner
300 gram rimmat sidfläsk i bitar
200 gram purjolök i fina ringar
300 gram strimlad vitkål
1 st röd paprika i strimlor
2 msk hoisinsås
2 msk sweet chilisås
2 dl vatten
1 tsk potatismjöl
2 dl böngroddar eller solrosskott
salt
250 gram äggnudlar
Stek fläsket i en stor stekpanna, eller stek i två omgångar. Ta upp fläsket ur pannan och lägg det åt sidan. Stek purjo, vitkål och paprika i fettet från fläsket. Blanda hoisinsås, sweet chilisås, vatten och potatismjöl i en skål. Häll redningen över grönsakerna. Låt det få ett uppkok. Tillsätt fläsk och böngroddar. Smaka ev av med mer salt.
Servera med kokta nudlar.