Hiv-tester kan säljas på norsk nätsida

Av: 

Emma Gårdsäter

Hälsa

Graviditet, borrelia, klamydia eller glutenintolerans.

Självtesterna på Apoteket ökar men än finns inte hiv-tester till försäljning.

I Norge överväger en leverantör att ta in det i sortimentet. Både norska och svenska läkare är negativa.

På Medishop, Norges största leverantör av hemmatester, är man inte främmande för att börja sälja hiv-tester för hemmabruk. Efterfrågan på deras produkter ökar hela tiden.

– Självtester är ett positivt och viktigt alternativ till att gå till läkaren och kan användas för en indikation på att man bör gå till läkare. Testerna kan faktiskt göra att människor som drar sig för att gå till läkaren faktiskt gör det, säger Jon Robert Dohmen, marknadschef på Medishop.no till Aftenposten.

Kraven för höga

Idag säljer svenska Apoteket tolv självtester. Klamydiatestet, som kom för några månader sedan, är det senaste tillskottet. Men i nuläget är hiv-tester inte aktuellt.

– Vi har inte fått något erbjudande från våra leverantörer. Det ställs väldigt höga krav på säkerheten vid testerna och att de verkligen visar rätt, säger Katarina Liljedahl, egenvårdsexpert på Apoteket.

Hon säger att det är farligt både om hiv-testet visar negativt trots att det är positivt och tvärtom. Är det negativt finns risken att man sprider smittan utan att veta om det.

Läkarkåren skeptisk

Bland de läkare som har uttalat sig i Norge har de flesta varit negativa till hiv-tester för hemmabruk.

Christer Lidman, överläkare vid infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, önskar inte att testerna börjar säljas i Sverige.

– Vi har haft det uppe till diskussion på mottagningen men är inte överförtjusta. Vad gör man om man får ett positivt besked och befinner sig i sin hemmamiljö? Det är rimligt att sjukvårdspersonal får hantera det, säger han.

Ett av argumentet för en försäljning av hiv-tester är att tillgängligheten ökar.

– Tycker inte att det är ett starkt argument. I Sverige har man testerna på alla vårdcentraler och på många olika enheter, säger Christer Lidman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: