Boken gav Pia ny livslust

HÄLSA

Efter år av smärta är fibromyalgin nästan besegrad

Pia Nordin, 50, läste en bok om rätten att vara sjuk.

Och blev frisk från sin fibromyalgi.

Foto: Puss matte. För första gången på länge känner Pia Nordin sann livskvalitet. Tack vare boken Nu räcker det har hon fått bukt med värken.

Pia Nordin, sjuksköterska från Örnsköldsvik, har lidit av sin smärta i hela sitt vuxna liv. De tunga medicinerna har bara gett tillfällig lindring - men oftast svåra biverkningar.

Men plötsligt en dag, när Pia fruktade att hon var bortom all hjälp, väcktes hennes intresse för boken ”Nu räcker det”.

Författaren till boken, Ursula Jonsson, ligger även bakom Föreningen kroniska besvär.

– Jag sträckläste boken. Den var otroligt intressant, rolig, givande och lättläst. Den gav mig lösningen, och förklaringen till mina olika kroppssmärtor. Ja, den har blivit min bibel, säger Pia Nordin.

Har fått starkt stöd hemifrån

50-åringen formligen slukade de 234 sidorna. Aha-upplevelserna avlöste varandra. Pia följde delar av bokens dietråd. I dag säger hon:

– Jag har aldrig mått bättre. Eksem, migrän, sötsug, gasbildning, myrkryp i benen, tarminflammationer, trötthet - nästan allt är borta. Jag har gått ner 5,5 kilo på tre månader.

– För första gången på mycket länge känner jag vad livskvalitet vill säga.

Vad dieten handlar om? Att utesluta vitt bröd samt alla produkter som innehåller mjölk och jäst. Borta är också godis, fikabröd och alkohol. Pia berättar om flera veckors svåra abstinensbesvär. Men också om den definitiva vändningen och det starka stöd hon fick från maken och de tre barnen.

– Jag är pigg, glad och utvilad på morgonen. Tidigare tog arbetet nästan all min kraft. Nu umgås jag mer med familj och vänner.

Nästa mål är att besegra de "sista resterna" av fibromyalgin, giktbesvären, genom att plocka bort spannmålsprodukter.

VAD ÄR fibromyalgi?

Läkaren: Diet kan vara positivt

Tomas Sjöman