Hur snabbt kan jag gå ner i vikt?

HÄLSA

Viktklubbens experter chattade om den nya metoden

vero säger: vad är det för skillnad på detta och viktväktarna

Yvonne säger: Största skillnaden är att detta bedrivs på nätet. Här räknar vi kalorier och ViktVäktarna har patent på sina points. Points är inte dåligt, men vi har valt den här metoden.Viktklubben är dessutom tillgänglig hela tiden.

Vänskap säger: Hur ställer ni er till lowcarb/lowfat-debatten. Alltså, vilket är bäst för att minska sin fettvikt (om allt annat lika): minska sitt kolhydratintag eller fettintag?

Yvonne säger: Det finns inget magiskt i att minska fett- eller kolhydratintaget. Däremot har fett fler kalorier per gram vilket gör att om man minskar fettintag är chansen större att minska kaloriintaget.

Elin säger: vad går det hela ut på? Och kommer det att hjälpa en som väger 150 kilo istället för 60?

Bella säger: Viktklubben gäller inte bara för kraftigt överviktiga. Vi vill ju hjälpa alla och principen vi jobbar efter är att det man äter läggs det på hög och det som förbränns dras ifrån.

Ewa säger: Hur snabb viktnedgång kan man räkna med eller finns det olika alternativ och finns det möjlighet att få veta hur man håller vikten sen?

Yvonne säger: Realistiskt är att gå ner mellan 0,5 och 1 kilo i veckan. Tanken är just att gå ner långsamt i vikt för att kunna hålla vikten. Coachningen och Viktklubben är ju till för att hålla nya vikten.

nyfiken säger: räcker det att vara med etthalvår

Bella säger: Det beror ju på hur mycket du vill gå ner i vikt ;-)

Sofia. säger: varför måste man betala för att gå med i viktklubben?

Bella säger: Viktklubben är en av flera produkter från Aftonbladet. Precis som man får betala för nyhetstidningen Aftonbladet eller tidningen Hälsa, får man betala för Viktklubben.

tjej16 säger: Hur gör jag för att gå ner i vikt och bli smalare!? När jag tränar får jag bara en massa muskler..och de är inga små muskler!! måste jag helt enkelt sluta äta?

Yvonne säger: Du ska inte sluta äta, utan äta bra mat. Styrketräna inte, utan prova långa, snabba promenader eller aerobicsmotion.

tina säger: hur kan ni hålla kolla på hur alla sköter sig? eller det gör ni inte?

Bella säger: Vi har till viss del programmerat, till exempel så säger tekniken till om någon inte väger sig regelbundet. Men ingen person går in och tittar på var och en utan Viktklubben bygger ju också på eget ansvar.

Bellsi säger: Förklara lite mer om viktklubben. Jag är ju inte överviktig, men vill ju lära mig att äta rätt. Är viktklubben nåt för mig ändå?

Yvonne säger: Ja, om du har ett BMI mellan 20 och 25. Då får du sunda matvanor och kolla på vad du äter och hur du motionerar.

leaa säger: Har man möjlighet att aktivt få hjälp om man stöter på frågor och sånt om viktminskningen. Jag menar om man frågar får man garanterat svar från er?

Bella säger: Alla har möjlighet att ställa frågor till experterna, men redaktionen gör ett urval av medlemmarnas frågor. Vi väljer det som är intressant och giltigt för många.

tilda säger: Jag är 17 år, varför får jag inte vara med?

Bella säger: Vi har satt en åldersgräns för att tonåringar inte ska banta utan läkares godkännande och kontroll.

Lisa säger: Om man är allergisk mot viss mat, typ stenfrukter mm, anpassar ni matsedeln för den enskilde medlemmen då?

Bella säger: Nej, vi erbjuder inte någon allergifri meny. Men vi har snart 600 recept så det finns många maträtter att välja mellan och därmed finns rimliga chanser att det finns något för de allra flesta.

Björn säger: Vad kan ni göra som inte jag kan göra? Jag menar räkna kalorier kan jag ju göra själv..

Yvonne säger: Absolut, du måste göra jobbet, men vi ger stöd med recept och råd - och den smarta dagenboken.

solo säger: Vad tror du om metoderna som går ut på att kolla glyckokemist index istället för att räkna kalorier?

Yvonne säger: Det finns ingen vetenskap som lyckats stödja att GI-metoden skulle ge snabbare resultat. Det är fortfarande kalorierna som räknas.

Lotta2 säger: Hej! Jag har just gått med i Viktklubben och knappat in dagens frukost resp lunch i dagboken. Jag har några synpunkter; först av allt är jag imponerad över att så många råvaror etc ingår och att man kan ange dem både med vikt/volym och normalportioner!!! Däremot hade det varit bra om man kunde klicka på endast en av dagens måltider och se kalorimängd och cirkeldiagram för den, som extra funktion förutom de nu accumulerade data för hela dagen. Bara ett förslag!! Annars, tack för ett fint initiat

Bella säger: Tack, tack för berömmet! Och tack för synpunkterna - vi tar till oss dem!

lea säger: Kommer man få peppning i Viktklubben?

Bella säger: Ja, du får coachbrev varje vecka med tips och råd. Du kommer få påminnelser om du inte varit inne eller inte vägt dig - och en del överraskninar också!

Blaizer säger: Jag funderar gå med på viktklubben, men hur kommer er matlista se ut? Är det något diet som man bör följa och olika recept som har dyrare indgreser?

Bella säger: Kristina Erikssons recept är fräscha och ger en allsidig kost. De finns som inspiration, men du kan också göra dina egna recept med hjälp av Viktklubbens livsmedelsdatabas - eller lägga in egna livsmedel. På så sätt får du dina egna favoritrecept kaloriberäknade.

Lotta2 säger: Varför kan man max mata in 18 kilo som mål? Jag behöver gå ned 35 kilo och vill följa hela min insats från start till mål i min vikttabell under resten av året.

Yvonne säger: Det är ett etappmål som inte ska kännas oöverstigligt. Tanken är att när du gått ner dina 18 kilo så kan sätta upp ett nytt mål.

lea säger: Måste man följa menyerna "slaviskt" för att det ska ge resultat?

Yvonne säger: Nej, men skriv in det du äter så att du ser att du håller dig inom rätt kalorinivå. Det är därför dagboken är så bra.

Björn säger: Vad är dagenboken?

Bella säger: Där fyller du i vad du äter och hur mycket du motionerar. Med automatik räknar den ut kalotimängderna. Du kan jämför den med en kassabok - plus och minus.

Blaizer säger: Har ni någon form av forum i viktklubben så man kan få stöd av andra medlemmar samt inspiration för att gå ner i vikt genom att se hur andra klarat sig?

Bella säger: Ja, vi har ett eget chattrum som bara medlemmarna har tillgång till. Gå in där och testa - det är både roligt och nyttigt.

Ewa säger: Jag har anmält mig till viktklubben och vill veta om man kan bli rekommenderad anpassad motion då jag har en benskada som gör att jag inte kan springa cykla etc

Yvonne säger: Det låter som du behöver alltför specifika råd för att jag vill ge dem via internet - sök upp en sjukgymnast.

sonja säger: Kan övriga familjen äta samma mat ,eller ska man laga annan mat till dom?

Yvonne säger: De kan naturligtvis äta samma mat.

lea säger: Såg idag att ni hade olika erbjudanden om man blev medlem idag, jag blev medlem förra veckan får inte jag ta del av dem då?

Bella säger: Erbjudandena gäller från och med nu - utan lovar att lova något vet jag att markndsavdelningen har överraskningar på gång beroende hur långt abonnemang man har.

Mulliga mej säger: Hur ska man bära sig åt för att kunna få en bra start?

Yvonne säger: Följ programmet och var i början noga med att väga all mat så att mängden blir riktig.

Yvonne säger: Hej då allihopa! Det var första gången jag chattade och det var verkligen jätteroligt. Vi hörs igen på fredag kl 13!

Bella säger: Tack för i dag - i morgon kl 14 chattar Kristina Eriksson om hur man går ner med maten i Viktklubben.

Moderator säger: Chatten är slut. Men håll utkik efter fler Viktklubbschattar på aftonbladet.se. .