Så mycket snor får du i dig – varje dag

HÄLSA

En kvarts liter – så mycket snor får du i dag varje dag.
Är du förkyld ökar mängden till uppemot en liter per dag.
Men bli inte för äcklad. Att få i sig snor är bra för kroppen eftersom det fungerar både som ett flugpapper och som smörjmedel, skriver Illustrerad vetenskap.

Foto: Lena Granefelt/Johner

Vi har alla känt den äckliga känslan av att snor rinner ner i svalget. Men att det var en kvarts liter snor som varje dag letar sig ner från din näshåla till magen via matstrupen kanske kom som en överraskning. Men, enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap, ska du inte bli för äcklad utan snarare bli glad. Snor har nämligen två funktioner som båda är bra för din kropp.

Fungerar som rengöringsanläggning

Snor, som är ett sekret som produceras i slemhinnorna i näsan och bihålorna, har två primära syften. Dels fungerar det som kroppens flugpapper och fångar upp oönskade mikropartiklar och dels smörjer det näsan så att den inte torkar ut.

Att snoret fångar upp de oönskade mikropartiklarna innebär i praktiken att det fungerar som en rengöringsanläggning där bakterier, damm och pollen fångas upp. Flimmerhåren i näsan sopar sedan den kontaminerade snormassan bakåt i svalget där det rinner vidare ner i magen.

Helt ofarligt

Det snor som hamnar i magen är helt ofarligt. Magsyran gör processen kort med orenheter och bakterier och det mesta av slemmet tas upp av kroppen igen. Om du är förkyld, som många är nu under vintersäsongen, ökar snorproduktionen och uppemot en hel liter snor letar sig ner i magen varje dag.
Snoret från förkylningar är oftast vattnig och genomskinlig om ditt snor däremot är gulgrönt är det ett tecken på en bakterieinfektion.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa