”Cancern har förändrat mitt liv”

Sandra var 29 år när hon fick beskedet: hudcancer

Hon var 29 år och livet lekte. Snart skulle hon åka på spasemester med bästa kompisen.

Då slog bomben ner. I ett slag öppnades en avgrund framför hennes fötter.

Proverna på leverfläcken som hon tagit ett par veckor tidigare visade sig vara den dödliga sjukdomen malignt melanom – hudcancer.

Sandra Lewinsson, 32, har, trots att tre år förflutit, fortfarande ett knivskarpt minne av dagen då läkaren ringde och sa att ”proverna som du tog på din leverfläck har kommit och jag vill att du kommer in till sjukhuset på en gång”.

– Jag stod mitt i ett jordgubbsland, solen sken och semestern var bokad. Min första reaktion var ”varför kan vi inte ta det på telefon?” Men så enkelt var det inte.

Hon släppte allt och tillsammans med sin mamma for hon direkt till sjukhuset.

– Jag kom in till min läkare Sara, satte mig på britsen och hon berättade att min leverfläck var en tumör, malignt melanom. Det var som ett stort svart hål öppnade sig.

Sandras, till synes helt ofarliga leverfläck på vaden, visade sig vara en av de mest allvarliga cancerformerna.

Malignt melanom är en av de cancerformer som har ökat snabbast i Sverige de senaste årtiondena. Varje år drabbas cirka 2 800 personer och ungefär 500 dör av den.

Ingen ärftlig benägenhet

Frågorna hopade sig i hennes huvud efter det chockartade beskedet – varför just hon som alltid hade solat med måtta och alltid, alltid varit noga med att smörja in sin kropp med hög solskyddsfaktor, hur var det möjligt att just hon drabbats?

– Jag tyckte det var så orättvist, jag var ung och hade alltid varit försiktig när jag solade och hade ingen ärftlig benägenhet att få malignt melanom, säger Sandra som hade opererat bort ett helt ofarligt födelsemärke några år tidigare.

I augusti, sex månader efter att hon hade upptäckt leverfläckens förändringar, opererades Sandra och tumören avlägsnades tillsammans med några lymfkörtlar.

Sedan följde tre tuffa veckor i väntan på beskedet om cancern spridit sig och en jobbig återhämtningsperiod följde med mycket smärta och oro. Första tiden tog hon sig fram på kryckor.

– Det var en obeskrivlig lättnad när läkaren ringde och berättade att cancern inte spridit sig, säger Sandra som sedan dess går på regelbundna kontroller. Först om två år blir hon friskförklarad.

Blivit starkare

Att få ett cancerbesked när man är ung och har hela livet framför sig är minst sagt omskakande.

– Livet sätts på paus och det bubblar upp så mycket tankar och känslor som man behöver dryfta, säger Sandra som fick bra hjälp av en samtalsterapeut via Previa som kunde hjälpa henne att bearbeta den livskris hon gick igenom.

Cancerbeskedet kom att vända upp och ned på allt men har samtidigt lärt henne att vara mer ödmjuk inför livet och ta tillvara på varje sekund.

– Cancern har förändrat mitt liv jättemycket. Jag har aldrig känt mig så levande som idag. Jag vågar mycket mer och uppskattar livet på ett helt annat och jag har blivit starkare som person.

Varför just hon drabbades av hudcancer kan ingen svara på. Det finns ingen ärftlighet och hon har solat sunt – aldrig varit en extrem soldyrkare.

– Mina föräldrar var jättenoga med att smörja in mig när jag var liten, så varför jag drabbades är och förblir ett mysterium. Det enda jag med säkerhet kan säga är att jag hade turen att ha oddsen på min sida, säger Sandra som, förutom sitt jobb som lärare, även är engagerad i Ung Cancer, en ideell organisation som arbetar för unga vuxna mellan 18-30 år som är eller har varit drabbade av cancer.

Fortsätter att öka

Annars är det just solen som utgör den enskilt största risken att insjukna i malignt melanom.

– Jag har blivit riktigt bra på att använda brun utan sol, säger Sandra och skrattar.

Varje år insjuknar 800 unga människor i Sverige i cancer.

– Genom att engagera mig i Ung Cancer kan jag vara ett stöd för andra drabbade.

Malignt melanom fortsätter att öka, trots enorma informationsinsatser om riskerna. Varför är det så, tror du?

– Det är svårt att säga. Vi bor i ett land där det är kallt och inte så mycket sol, man blir ju glad av solen och vill njuta och glömmer lätt bort riskerna.

Sandras solråd:

Fakta

Namn: Sandra Lewinsson. Ålder: 32. Familj: Mamma, pappa, lillebror. Bor: Göteborg. Gör: Lärare samt arbetar ideellt för Ung Cancer

Katarina Arnstad Elmblad

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN