Hur gör man för att snabbt varva ner?

HÄLSA

Läs chatten om stress på jobbet med psykologen Bosse Angelöw

emextra säger: hej, finns det någon situation som du själv inte klarat av din stress?

Bosse Angelöw säger: På ett eller annat sätt så har jag klarat av min stress. Det viktigaste är att vara medveten. Eftersom jag håller på med stress så blir jag ju stressad emellanåt, men det är viktigt att planera så kan jag återhämta mig.

Leif_47 säger: Jag har precis blivit varslad från ett stort it-bolag här i sverige och nu vet jag ej vad jag ska ta mig till, bara tanken på att söka ett nytt jobb får mig att må illa. Vad har du för råd till mig?

Bosse Angelöw säger: Inse att det som du känner är väldigt logiskt när man blir varslad. Det kan vara klokt att du återhämtar dig en liten stund så du inser det här. Prata gärna med andra i din situation så kan du få förståelse för din reaktion. Jag har träffat många i din situation och de säger att det är skönt när de inser att deras reaktion är normal. Och påminn dig om att du är värdefull oavsettt om du har jobb eller inte.

Martin 24 säger: Vad ska man göra om man ser någon arbetskamrat stressa aldeles för mycket, Och bryr sig inte när man säger till han att det inte är bra?

Bosse Angelöw säger: Det är inte så mycket mer man kan göra. Visa omtanke och säg till personen att han bör sätta gränser och inse varningssignalerna på stress. Ofta vid stress får man tunnelseende så man inser inte förrän efteråt att det är stress. Så påminn honom. Ev. kan du ge personen en bok om stress så han kan bli intresserad och få tankar om hur man reagerar på stress. Du kan också prata med personens chef.

dimman säger: 80 timmar i veckan...hur länge håller det?

Bosse Angelöw säger: Inte så särskilt länge, men det beror på hur du upplever de 80 timmarna. Om du känner dig lustfylld, hur timmarna är; stressiga eller. Men det håller inte så länge. En del människor kan jobba mindre och få lika mycket uträttat för återhämtningen är viktig. Försök lägga upp jobbet på annat sätt.

Manne säger: Vilket är att föredra? Fasta rasttider eller fria raster (att gå när arbete tillåter??

Bosse Angelöw säger: Det är ganska bra med fasta. Ofta tillåter inte jobbet flexibla raster så då blir rasterna inte av. Det är viktigt med fast struktur så det är att föredra.

Fredrik säger: Hur ser Du på stressen inför ett första jobb efter en akademiskexamen? Har den ändrats med tiden och utreds den?

Bosse Angelöw säger: Det finns nog inte så mycket forskning om första jobbet med anställningsintervju och likande. Förbered dig ordentligt och inse att det är en mycket utmanande situation. Jag tror inte att situationen har förändrats med tiden. Sättet att reagera kan ha förändrats. Marknaden påverkar och hur viktigt det är att få just det jobbet.

Malin säger: Vad är största anledningen till att vi blir sjuka av jobbet tror du?

Bosse Angelöw säger: Just nu är det framför allt den höga arbetstakt som finns idag. Ser vi på de som är långtidssjukskrivna är det 65 procent kvinnor och de jobbar mest i offentlig sektor. Hos dem så beror det på hög arbetsbealstning och de nedskärningar som gjorts.

MysteryLover säger: Har du några tips på hur man kan avverka stressen på jobbet, eller när man är i skolan.

Typ, om man ska göra ett viktigt prov, och man är jättestressad att man kommer att dåligt o sådant. Hur ska man göra?

Bosse Angelöw säger: Förbered dig ordentligt så att du har den kunskap som krävs. Jobba med avslappnig och mediation så att du lugnar ner dig själv. Tänk tillbaka på andra prov som gått bra så att du kommer ihåg den känslan. Jobba med en målbild: Föreställ dig att du sitter vid provet och att allt går bra. Se att du är lugn och behärskar situationen.

arbetsnarkomanen säger: hej, ibland kan jag känna att jobbet gåt ut över min familj och mitt privatliv. hur långt kan det gå, innan det börjar bli osunt??

Bosse Angelöw säger: Ha en diskussion med familjen. Sätt dig ner och analysera din jobbsituation och din privatsituation. Skaffa dig ett kontrakt med familjen, hur mycket du får jobba. Förebygg så att det inte går för långt. Var medveten om din stress och signaler från familjen om det går för långt.

kontoristen säger: Vad ska jag göra, min husläkare säger att mina symptom beror på jobbstress, att jag ska ta det med företagshälsovården, de kan detta bäst, företagsläkaren ifrågasätter jobbstress och hänvisar mig till husläkaren. Ingen vill hjälpa mig...

Bosse Angelöw säger: En väldigt olycklig situation när man hamnar mellan två olika läkares inställningar. Fundera själv om din stress beror på jobb eller nåt annat. När du har en korrekt analys om din situation så kan du gå vidare. Prata med arbetskompisar. Lider fler av stress? Det kan vara en ytterligare signal. Finns det en annan företagsläkare, eller en tredje läkare som kan göra ett utlåtande?

Åsa säger: På vilket sätt kan chefer och ledning påverka för att minska stress på arbetsplatser?

Bosse Angelöw säger: Chefen kan göra mycket, har huvudansvaret. Hur kan vi ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete? Hur kan vi skapa ett positivt arbetsklimat, en jämn arbetsbelastning. Det är viktigt att chefen är en bra förebild som vet hur medarbetarna reagerar på stress. Det beror lite på hur högt upp chefen sitter. Ju högre upp desto mer kontroll. Om chefen blir medveten om stressituationer så minskar stressen hos personalen.

Johan säger: jag har fått magsår sen jag började mitt nya jobb, men trivs där o tycker själv inte att jag stressar, några tips?

Bosse Angelöw säger: Kolla om det beror på jobbet. Är det arbetstiderna, matvanorna? Gör en analys kring din nya arbetssituation plus/minus din privata situation. Vad i din situation är orsaken till magsåret? Använd ett bollplank för att upptäcka vad det är som är fel. Magsåret är en kraftig signal på att något är fel.

Daniel säger: Finns det nåt knep för att snabbt varva ner?

Bosse Angelöw säger: Ja, ett knep kan vara att titta tillbaka på dagen och se vad som har varit bra idag. Avslappning och meditation är ett bra sätt att sänka spänningsnivån.

Hejdå. Tack för frågorna. De var viktiga och relevanta och visar att det finns ett stort behov. Det finns mycket vi kan göra åt arbetssituationen och vi måste minska sjukfrfånvaron. Det finns ingen mirakelkur men det finns mycket vi kan göra på enskild nivå, på gruppnivå och på arbetsplatsnivå.

ARTIKELN HANDLAR OM