Metoden tog bort Torbjörns tinnitus

HÄLSA

"Andra veckan märkte jag att pipet tystnade"

I fem år var det ständiga pipet Torbjörns följeslagare.

Men genom en behandlingsresa till Estland lyckades han bli kvitt sin tinnitus.

För fem år sedan gick Torbjörn Ranefell, 66, från Karlstad, ut ur duschen. Han trodde att han hade fått vatten i örat och försökte skaka ut det. Men ingenting hände och efter ett tag lade han märke till ett pipande ljud. Det skulle hålla i sig dag och natt i fem år.

- Det var ett ihållande gällt pip. Hela mitt liv påverkades. Jag blev deppig och isolerade mig, säger Torbjörn.

Akupunktur hjälpte inte

Han upplevde inte att han fick någon hjälp av den traditionella sjukvården.

- När jag fick diagnosen sa läkarna som de säger till alla andra: "Det här är något du får leva med." Jag blev erbjuden att gå i en samtalsgrupp men tackade nej. I stället prövade jag alternativa metoder som akupunktur och olika naturmedel, men inget hjälpte.

Via en bekant fick Torbjörn höra talas om en norrman som startat resor till Estland där tinnituspatienter fick speciell behandling. I paketet ingick boende på ett spaliknande hotell, konsultationer med estländska läkare och mediciner.

- Jag var så klart skeptisk till en början. Men så sa min hustru: "Ta pengarna vi skulle använda till Spaniensemestern och åk till Estland i stället."

Massage och C-vitamin

I Estland fick Torbjörn behandling under tio dagar med massage, C-vitaminer och en traditionell rysk medicin som läkarna där inte riktigt vill avslöja receptet på.

- Andra veckan jag var där märkte jag att pipet tystnade ett slag. När jag kom hem försvann det längre och längre perioder. En morgon förra september blev det tyst och det har varit tyst sedan dess.

- Nu ser jag positivt på framtiden och jag hoppas att jag ska slippa tinnitus för resten av mitt liv.

Vad är tinnutus?

Tipsa och vinn

Läs mer:

Sofia Larsson