Träning kan stärka immunförsvaret

Av: 

Karin Holmberg

Träning

Samma mekanismer som gör att träning har en välgörande effekt på hjärnan kan också bidra till att motverka fetma och stärka immunförsvaret, det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Ny forskning visar att träning kan stärka immunförsvaret
Ny forskning visar att träning kan stärka immunförsvaret

2014 rapporterade forskare vid Karolinska Institutet att de hittat en mekanism bakom träningens välgörande effekt på hjärnan. Deras uppföljande forskning visar nu att samma process även ökar fettförbränningen och stärker immunförsvarets anti-inflammatoriska egenskaper.

– Forskningen bidrar till en bättre förståelse av varför fysisk aktivitet ger positiva effekter på kroppen. I förlängningen kan den bidra till nya läkemedel för behandling av fetma eller diabetes, säger Jorge Ruas, forskargruppledare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Renande funktion på blodet

I den tidigare studien kunde forskarna visa att tränade muskler har en renande funktion på blodet som liknar njurarna och leverns. Genom träning kan musklerna omvandla stressmarkören kynurenin till kynurensyra. Höga halter av kynurenin har uppmätts hos personer med depression och psykisk sjukdom.

Nu har forskarna gått vidare för att undersöka funktionen av kynurensyra. Försöken gjordes på möss som utfodrats med en fettrik kost som gjorde dem överviktiga och även gav dem förhöjt blodsocker. Forskarna fann att en daglig dos av kynurensyra gjorde att mössen slutade gå upp i vikt och fick en förbättrad glukostolerans, trots att de åt lika mycket.

Aktiverar cellreceptorn

Förklaringen var att kynurensyra aktiverade cellreceptorn GPR35 som återfinns både hos fettceller och immunceller. Hos fettcellerna ledde det till en omvandling av vitt fett till energiförbrännande brunt fett, och hos immuncellerna ökade de antiinflammatoriska egenskaperna.

– Vi har visat hur kynurensyra förhindrar viktuppgång trots överdrivet energiintag. Nästa steg för oss är att fortsätta att klarlägga den komplexa kedjan av samverkande molekyler som påverkas av diet och träning, säger Jorge Ruas.

Resultaten har publicerats i tidskriften Cell Metabolism och kan leda till nya läkemedel för behandling av fetma och diabetes.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning

Läkemedel

Hjärnan