Jag är rädd för åskan

HÄLSA

Sedan jag fick barn har jag blivit alltmer åskrädd. Jag har alltid varit rädd men nu har det tagit över mitt liv alltmer. Sommartid måste jag noggrant kolla alla prognoser och ska det bli oväder blir jag extremt nervös. Jag har dessutom flyttat in i ett hus där blixten slog ner för några år sedan och det gör inte saken bättre. Om jag hör att det ska bli oväder någon natt, så tar jag med mig barnen och sover i bilen.

Vad ska jag göra?

Åskfobi räknas till gruppen specifika fobier. De flesta som är åskrädda gör precis som du, kollar väderprognoser, förbereder sig för det värsta och har utvecklat en mängd beteenden och ritualer då det kan bli eller är åskväder. Åska är självklart något mycket obehagligt som de flesta har stor respekt för. Men om beteendet blir överdrivet så skrämmer man upp sig mer än vad som är logiskt.

Man kan självklart skydda sig på olika sätt som att t ex utrusta huset med en åskledare. Det kan kännas lite tryggare men oftast kvarstår fobin ändå. Jag tycker att du ska söka hjälp hos din psykiatriska mottagning och beskriva hur handikappande denna rädsla är för dig. Jag rekommenderar kognitiv beteendeterapi där man går in för att förändra tankar och beteenden så att rädslan inte får övertaget över ens liv.