Ät dig mätt och gå ner i vikt

Av: 

Ulrika Lundberg

Hälsa

Tappa 1 kilo i veckan med Fredrik Paulúns program

Redo för stranden Planering är viktig för att lyckas att gå ner i vikt, och följer du menyn är du på god väg mot strandformen.

Nå din målvikt lagom till midsommar!

Näringsfysiologen Fredrik Paulún har designat drömdieten som skruvar upp förbränningen – och samtidigt håller dig behagligt mätt och fri från sötsug.

Näringsexperten Fredrik Paulún.

Foto: Magnus Wennman

– Vem som helst kan lyckas med den här dieten – den är så enkel. Har du 5–15 pluskilon kan du räkna med att gå ner 0,8–1,5 kilo i veckan, säger Fredrik Paulún, en av Sveriges främsta näringsexperter.

Hungern är din värsta fiende när du vill gå ner i vikt, menar Paulún. När hungern sätter in tar reptilhjärnan över och bestämmer vad du stoppar i munnen – du dras till läsk och lasagne, socker och flott. Därför har han byggt sin nya metod på mat maxad med mättande egenskaper.

Få kalorier

– Själva idén är att du får äta dig riktigt mätt och belåten. Det är mycket mat på tallriken, men få kalorier. Det är nyckeln. Många skär ner drastiskt och lever på salladsblad och viktminskningsdrinkar – svältdieter dömda att misslyckas. Här får du energi för att orka hela dagen och all näring kroppen behöver.

I metoden – isodieten – är det fördelningen som är det viktiga. Du äter isokaloriskt – lika många kalorier från de tre näringsämnena fett, kolhydrater och proteiner. Det ger en perfekt balans där du får lagom mycket av allt, menar Paulún. Tillräckligt med bra kolhydrater för att orka tänka och träna, rejält med proteiner som skruvar upp förbränningen och lagom med nyttigt fett, som mättar skönt.

Färdig meny

Att räkna kalorier och energiprocent är krångligt. Därför har Paulún tagit fram en färdig receptmeny som du enkelt kan följa fram till midsommar. Lätt som en plätt.

Om du äter ute, eller vill variera med egna rätter, kan du med enkla riktlinjer skatta ihop en tallrik med rätta näringsbalansen.

För vem passar dieten?

– Alla, det här är vanlig, sund mat. Det fina är att hela familjen kan äta den. De som inte följer programmet lägger bara upp lite extra på tallriken.

Vilket är ditt bästa tips för att lyckas?

– Planera! De som missar att planera och missar mål är de som hamnar i mack- och chokladbitsfällorna när det gäller att snabbt stilla vrålhungern. Se till att ha allt hemma och förbered för morgondagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: