Hjälp, jag är folkskygg!

HÄLSA

Nobbar du julfesten? Orsaken kan vara social fobi – var tionde svensk är drabbad

Det är julmånad. Högsäsong för fester och mingel. Du vill gå – men bangar.

Vad är det för fel, undrar du.

Svar: Du kanske lider av social fobi, den nya folksjukdomen.

Det är december. Spontaninbjudningarna till glöggmingel hos bekanta haglar. Härliga tider,men du tycker det är jobbigt.

Du säger att du inte hinner, måste fixa med datorn, städa badrummet... Och du blir sur. Vad är det för fel, är jag folkskygg eller?

– Ja troligen. Social fobi är väldigt vanligt. Jag skulle vilja påstå att det är en folksjukdom precis som depressivitet och ångest, säger leg. psykologen Eva Rusz.

– Social fobi innebär att man är överkänslig och sårbar för vad andra ska tycka och tänka om en, man tror att man ska bli utskrattad eller sedd som konstig.

Olika typer av fobier

– Det finns olika grader av social fobi, från att man känner sig lite osäker i sociala sammanhang till att man knappt vågar gå ut. Det är också vanligt att den sociala fobin är kopplad till vissa situationer. Man kan till exempel vara säkerheten själv på jobbet, men tycka att det är urjobbigt att gå på fest.

Vad beror det på?

– Till en viss grad är det ärftligt, skygghet kan ligga i släkten. Det kan också bero på svåra barndomsminnen. Kanske glömde man att knäppa gylfen när det skulle hållas ett föredrag i skolan och blev utskrattad.

Är det vanligare bland män än kvinnor?

– Nej, det är precis lika vanligt bland kvinnor, säger Eva Rusz.

Finns det något man kan göra åt det?

– Absolut, det går att öva bort. Om du tror att din partner eller du själv lider av social fobi ska du prata med honom/henne om det och öva med dig själv. Förbered er inför fester genom att ha ett rollspel hemma, där ni snackar igenom olika situationer och frågor som kan komma.

Linda Newnham