Kan man gå ner med pulver?

HÄLSA

Hej!

Jag har en fråga om godis, godisgris som jag är: är russin ett bra godis? Är det nyttigt att sitta och tugga på?

Tänker även på dessa måltidsersättningar, ex. Nutrilett. Att äta dem ibland, är det verkligen bra? Fungerar de, går man ner i vikt?

Jag tränar 1-2 gånger i veckan på gym. Har annars ett stillasittande arbete.

Hoppas på svar!

MVH,

Carolina!

Dietisten svarar: Hej Carolina! För det första, vad bra att Du tränar regelbundet när Du har ett stillasittande jobb! Tänk på att vardagsmotion och promenader oxå har positiva effekter på välmåendet och vikten.

När det gäller russin är det nyttigare att äta än vanligt godis, russin innehåller till skillnad från godis bland annat lite fibrer och mineraler. Däremot är inte russin kalorifritt, en dl russin innehåller nästan 200 kalorier så om man småäter på russin hela dagen kan man komma upp i en hel del kalorier. Färsk frukt innehåller förutom vitaminer oxå en del vätska som gör att man blir lite mer mätt än när man äter torkad frukt.

Om man ska gå ner i vikt krävs det att energiintaget är mindre än energiutgifterna. För att lyckas med det så äter man antingen mindre och kalorisnålare mat, eller så motionerar man mer. Det allra bästa och mest varaktiga är förstås en kombination.

Om man behöver mer hjälp än att äta mindre kan man ta till proteinpulver eller andra måltidsersättningar, t ex Nutrilett som Du nämner. Byter man ut vanlig mat mot dessa ersättningar så innebär det i praktiken att man får i sig mindre kalorier men ändå tillräckligt med näring. På så sätt kan man ändå gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Det man dock ska tänka på är att om man byter ut enstaka måltider mot måltidsersättningar finns det risk att man blir väldigt hungrig till nästa mål och därmed kanske överäter. På det sättet går man ändå inte ner i vikt eftersom man i slutändan inte har minskat sitt energiintag.

Det gäller alltså att använda dessa produkter med kunskap och sunt förnuft. Det finns inget mirakulöst i produkterna, det man går ner i vikt av är det man INTE äter.

Lycka till, hälsar Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost