Farliga transfetter ersätts av – farlig olja

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Palmolja ökar risk för hjärtsjukdom – och hotar sydostasiens sista regnskogar

Transfettet har på senare tid varit en av de största bovarna bland alla farliga ingredienser i livsmedel. Nu varnar kostexperter för att palmoljan, som ersätter transfetterna, ökar risken för hjärtsjukdomar och hotar regnskogarna.

Många tillverkare av kakor, frityroljor och snabbmat har satsat allt mer på att undvika transfetter i sina produkter sedan riskerna uppmärksammats på senare tid.

Nu visar det sig att palmoljan, som ofta fungerar som ersättning för transfetter, också är farlig.

– Det är olyckligt eftersom det är den främsta källan till palmitinsyra, den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet, säger Jan Pedersen, professor vid Olsos universitet, till Svenska Dagbladet.

Stearinsyra bättre

Jan Pedersen har lämnat en rapport till EU-kommissionen om vad som ersätter transfettet i maten. Tillsammans med Wulf Becker, professor vid Livsmedelsverket, och Antti Aro vid det finländska folkhälsoinstitutet framför han också sina slutsatser i tidskriften Scandinavian journal of food and nutrition.

De tre kostexperterna hade föredragit stearinsyra som ersättning för transfetter.

– Det har varit känt i 50 år att stearinsyra har helt andra egenskaper än övriga mättade fettsyror. Stearinsyra har aldrig säkert kunnat bindas till ökade hälsorisker, men av någon anledning har man klumpat ihop allt mättat fett, säger Jan Pedersen.

Farligt för miljön

Enligt flera miljöorganisationer är palmoljan inte bara farlig för hälsan, utan även för miljön.

– Det här är en av de viktigaste globala frågorna. Om tio år kan det vara för sent. Då kan all regnskog, med sin myllrande artrikedom, vara borta, säger Lena Tham vid Världsnaturfonden till Svenska Dagbladet.

Malaysia och Indonesien står för 89 procent av världens produktion av palmolja – en produktion som ökat med över 1 000 procent de senaste 35 åren. Och det har satt sina spår. Hälften av expansionen har skett på mark där plantageägare avverkat eller bränt ner regnskog.

– Skövlingen av regnskogar drabbar inte bara de stora djuren, även om det är illa nog. Det leder också till torka och brist på dricksvatten, och till svåra sociala problem för den befolkning som tvingas flytta, säger Lena Tham.

Aftonbladet.se

Publicerad: