Eva, 72: ”Jag har blivit mycket starkare och gladare”

Av: 

Karin Holmberg

Styrketräning

Eva Hägerstrand, 72, har precis som många andra tränat av och till under hela livet.
För ett och ett halvt år sedan testade hon på ett nischat gym för seniorer och fastnade direkt. Nu tränar hon tre gånger i veckan.
– Jag har blivit mycket starkare och gladare, säger Eva Hägerstrand.

Att det är viktigt för hälsan att träna är något de flesta av oss känner till. En ny undersökning, som Inizio genomfört på uppdrag av Aftonbladet, visar också att majoriteten, 55 procent, faktiskt tränar minst en gång per vecka. Flitigast av alla är pensionärerna. Hela 58 procent uppger att de tränar minst en gång per vecka. 14 procent av dem tränar till och med varje dag – att jämföra med den yngsta åldersgruppen, 16–29 år, där bara 7 procent uppger att de tränar dagligen.

Fick till träningsrutinen – efter 70

En pensionär som är aktiv på gymmet är Eva Hägerstrand, 72. Hon tränar förvisso inte varje dag men hon hon håller sig aktiv och är på gymmet minst tre gånger i veckan. En träningsrutin hon fått till efter att hon passerade 70-års strecket.
– När jag gick i skolan hade vi tre gympapass i veckan men efter det har det blivit mer sporadiskt. Jag har förvisso haft gymkort av och till under 20 år men jag har aldrig fått till den regelbundna träningen innan, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan gick hon på ett prova-på-pass på Activage på Södermalm i Stockholm. Ett nischat gym som riktar sig till seniorer – både träningsvana och nybörjare.

– Jag var skeptisk i början eftersom jag gärna tränar på gym där det finns personer i alla åldrar men när jag hade provat på en gång var jag fast. Det är så himla trevligt här, säger hon.

Små grupper

I början hade Eva, precis som alla nya medlemmar, en personlig tränare men nu går hon på cirkelpass i grupp tre gånger per vecka.

Cirkelpassen är utformade för små grupper. Max 12 deltagare får vara med på en klass. Något som gör att tränaren, som är specialutbildad på träning för äldre, hinner med att hjälpa alla ordentligt.

Varje cirkelpass består av 12 olika stationer. Sex maskiner och sex andra övningar som varieras - allt från styrkeövningar till balansövningar. På gymmet finns även andra träningsmöjligheter bland annat ett rum med motionscyklar. Dit brukar Eva gå innan passen

– Jag brukar köra en halvtimme innan cirkelpasset för att få upp flåset lite innan det är dags för styrketräningen, säger hon.

En gemenskap

Utöver gymdelarna finns det även stora sociala ytor på Activage och ett rum med en massagesäng där medlemmarna kan njuta efter träningen.

– För många som kommer hit är gemenskapen nästan lika viktig som träningen. Många bor ensamma och träffar inte så mycket folk. Här kan de dricka kaffe, snacka och vi har även en rad aktiviteter som våra medlemmar startat upp. Det finns bokcirklar, dramaklasser och ibland är det föreläsningar. Gemenskapen är viktig och här kan de kombinera ett socialt liv med träning, säger Kristoffer Sjöberg, som är personlig tränare, VD och en av ägarna till gymkedjan Activage.

För Eva Hägerstrand är det träningen som är det viktiga men hon tycker att de sociala bitarna gör gymbesöket till en trevlig upplevelse.
– Jag bor ensam och efter träningspassen stannar jag alltid kvar och tar en kaffe och pratar med andra medlemmar. Sen har jag gått med i en av bokcirklarna. Jag älskar att läsa modern svensk skönlitteratur men saknade personer att dela mina läsupplevelser med. Nu har jag hittat det, säger hon.

Äldsta medlemmen är 94 år

Kristoffer Sjöberg har varit med sedan starten på Södermalm 2016. Förra året öppnade Activage sitt andra gym i Stockholm och snart slår portarna upp på det tredje gymmet. Intresset har varit stort och nu har man runt 550 medlemmar. De flesta är över 60 men gymmet riktar sig till alla träningssugna som är över 55 år. Den äldsta medlemmen just nu är 94 år.
– Medelåldern ligger runt 72 år. Det gemensamma är att alla medlemmarna är väldigt aktiva på gymmet. I snitt är de här två gånger per vecka, säger Kristoffer Sjöberg.

Aldrig för sent

Att jobba med seniorträning var inget som Kristoffer Sjöberg hade planerat men 2011 började han jobba med ett projekt i Nacka där man erbjöd kostnadsfri styrketräning för alla 90+.

– Att jobba med äldre var så himla roligt och givande så sen har jag bara fortsatt. Det är en eftersatt grupp inom friskvårdsbranschen och det ville jag gärna vara med och förändra , säger han.

Hur skiljer det sig mot att träna yngre personer?

– Övningarna ser ungefär likadana ut som för yngre personer men man får anpassa omgivningen lite. Till exempel har vi ribbstolar längs vägarna om man behöver ta stöd. Många äldre har problem med balansen eller så är de bara rädda för att trilla. Genom att ta bort rädslan så kan de fokusera på övningarna och få till en effektiv träning, säger han.

Förebygga fallolyckor

Just balansen är något som många äldre har problem med. Enligt Socialstyrelsen så inträffar varje år ungefär 70 000 fallolyckor i Sverige som är så pass allvarliga att man måste söka läkarvård. Runt 1000 personer dör varje år till följd av en fallolycka – betydligt fler än de som till exempel dör i bilolyckor. Mest utsatta är de som är över 80 år men en fallolycka kan drabba vem som helst.
Genom att motionera, öva upp balansen och styrketräna kan man förebygga risken för fallolyckor

Det är en av anledningarna till att just Eva började med styrketräning.

– Min mamma dog efter en fallolycka. Även om hon var 95 år så känns det tråkigt. Därför känns det bra att stärka upp kroppen, säger hon.

Har blivit gladare

Nu har Eva varit igång och tränat regelbundet i över ett år och hon har märkt av stora skillnader mot innan.

– Ja, jag har blivit mycket starkare både i armar och ben och jag blir inte lika andfådd när jag har bråttom till bussen. Och sen har jag blivit mycket gladare.

Att träningen är kul vet hon däremot inte om hon vill påstå.

– Nej kul kanske jag egentligen inte tycker det är. Men det är nödvändigt och efteråt känns det skönt, säger hon.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Styrketräning

Träning

Inizio