Ta en powernap så blir du smartare

Av: Petra Weiss

Publicerad:
Uppdaterad:

Drömmar kan öka inlärning.

Ta en tupplur så blir du smartare.

Att drömma om det man håller på att lära sig kan tiofaldiga din förmåga till inlärning enligt ny forskning.

Har du kört fast i en viktig uppgift på jobbet eller i studierna – sov en stund. Enligt forskarna på Harvard medical school i USA kan drömmar göra att du lär dig det du håller på med snabbare.

Drömmarna är enligt studien som nu publicerats i tidskriften Current biology, ett sätt för hjärnan att arbeta med och ta in ny kunskap. Mest effektiva är de om vi kommer ihåg dem.

- Efter nästan 100 års debatt om vad drömmar betyder så blev vi riktigt upphetsade av våra resultat, säger Robert Stickgold, docent i psykiatri vid Harvard.

Mindes drömmarna

I studien har 99 personer spelat ett dataspel där de skulle navigera igenom en 3D karta så snabbt som möjligt för att nå slutmålet. Efter en timme fick hälften av personerna ta en tupplur på 90 minuter medan de andra var vakna.

Fem timmar senare visade det sig att de personer som varit vakna inte lyckades förbättra sina resultat trots att de tänkt på uppgiften under pausen. De som sovit men inte mindes drömmarna lyckades inte heller förbättra resultatet.

Dramatiska förbättringar

Däremot kunde de som mindes sina drömmar som associerade till uppgiften visa upp dramatiska förbättringar – faktiskt så mycket som upp till tio gånger mer jämfört med övriga gruppen.

Dock var det förvånansvärt nog inte de som var mest intresserade av spelet som drömde om den. Det gjorde däremot de som presterat sämst i det första fösöket.

- Det kan innebära att när något är svårt för oss så är det mer meningsfullt för den sovande hjärnan att arbeta med problemet, säger Robert Stickgold.

Publicerad: