”Viktminskningen förändrade våra liv”

HÄLSA

Så gick det för deltagarna i "Tjockholmen" och "Toppform".

En ny vikt kan bli startskottet för ett nytt liv.

Det nya, smala livet kan vända upp och ner på hela tillvaron.

Kropp & Hälsa har följt upp hur det gick för några av deltagarna i ”Toppform” och ”Tjockholmen”.

Med en stor viktminskning följer ofta en rensning av garderoben – både den inre och yttre:

– Det är väldigt vanligt att livet förändras på flera plan. Man kanske byter partner, bostad eller jobb, säger psykologen Gunborg Palme, som har specialiserat sig på övervikt och ätstörningar.

Hon tror inte att det handlar så mycket om viktförändringen i sig, utan om en attitydförändring:

– I stället för att fly problem, till exempel genom att tröstäta, har personen lärt sig att lösa dem. Då blir det en naturlig följd att man rensar i garderoben och tar itu med gammal bråte.

Vågar flirta igen

Utan en stor övervikt i släptåg blir det lättare att lära känna nya människor. Att sitta framför teven med en chokladask lockar inte längre, livet blir mer aktivt och plötsligt vågar man flirta och bli flirtad med.

–Ibland kan det slå över. En person som plötsligt känner sig smal och vacker kan ha svårt att avvisa beundrare. Vissa kan behöva psykologhjälp för att lära sig sätta gränser.

Gunborg Palme berättar om en kvinnlig patient som lämnade sin trista make efter att hon hade gått ner i vikt. Kvinnan levde loppan i ett år, sedan upptäckte hon att det var maken hon ville leva med.

– Det är inte ovanligt att man ångrar sig, men ibland är det nödvändigt att prova det andra livet för att inse att det inte är så roligt.

För många par fungerar själva viktnedgången som en nytändning. Det kan kännas ovant och omvälvande att inte behöva tänka på sin övervikt när man är naken inför sin partner.

Slappnar av på ett annat sätt

– Man är oändligt mycket mer tillfreds med sig själv och då blir det lättare att slappna av. Sexlivet kan bli fantastiskt, säger Gunborg Palme.

Även relationen till vänner och arbetskamrater förändras.

– Många överviktiga ställer upp och säger sällan ifrån. Det brukar ändras efter en viktnedgång. Plötsligt ställer personen inte upp på allt och alla längre. Det kan kännas snopet för omgivningen, förklarar Gunborg Palme.

Men leder en viktnedgång alltid till ett lyckligare liv?

– Ja, säger Gunborg Palme. När man lär sig att ta tag i och lösa problem blir man lyckligare. Man får en ny inställning till livet.

Vivvi Toikkanen