Urban började med yoga - slapp sin astma

Foto: Sara Ringström
Kundaliniyoga blev räddningen för Urban som tidigare led av svår astma.
HÄLSA

Höga doser astmamedicin och dagliga anfall var Urban Lindstedts vardag. Men så provade han en ny slags yoga och slapp både astma och tunga mediciner.

– Visst finns det en psykisk komponent när det gäller astma, säger han.

Foto: Sara Ringström
Nu har Urban Lindstedt slutat med astmamedicin.

Urban Lindstedt har haft svår astma i nästan hela sitt liv. Den kom i tioårsåldern och har sedan dess varit ett stående inslag i hans liv.

– När jag för några år sedan ville skaffa mig en grupplivsförsäkring sa försäkringsbolaget nej. De hade läst mina journaler och risken var tydligen stor att jag kunde dö av min astma. Inte så kul att höra med tanke på att jag har fyra barn, säger Urban.

    Han har alltid varit aktiv och bland annat provat olika träningsformer, bland annat Yoga, qi gong och tai chi.

– Jag är förtjust i österländsk filosofi. Meditation har jag använt till och från när jag varit stressad, jag har gått enstaka yogakurser också, men det har aldrig varit en stor grej i mitt liv.

Åkte på yogafestival

        Att han skulle bli så pass frisk att han kunde sluta med sin astmamedicin hade han aldrig vågat hoppas på. Men för tre år sedan åkte han på en yogafestival i Värmland, där kom han i kontakt med yogaformen kundaliniyoga, en lite speciell yogastil med stort fokus på andning och meditation.

– Något klickade till i mig, jag började yoga mer regelbundet och med tiden blev det varje dag.

    Efter att i ett års tid gjort kundaliniyoga nästan varje dag kände Urban att hans astmabesvär började dämpas.

– Jag vaknade inte längre med astma-tryck över bröstet och de återkommande känningarna kom allt mer sällan.

I höstas började han trappa ned de starka medicinerna långsamt, mest för att känna efter om det blev någon skillnad. Han har tagit det långsamt och hela tiden varit vaksam på om astman skulle komma tillbaka, men det har den inte. Urban har fortsatt yoga.

”Lite av en rebell”

    En del av kundaliniyogans anhängare förespråkar en asketisk livsstil, men Urban har valt att ta till sig enbart de delar av filosofin som passar honom. Han tror inte att yogan i sig har någon magisk kraft att bota sjukdom, men gillar vad det gör med hans kropp och själ.

– Jag är lite av en rebell på min yogautbildning, kan ha lite svårt att diskutera chakran och sånt. Men jag vet att yogan har gjort mig till en lugnare och mer balanserad människa.

    Det är just lugnet, och möjligheten till daglig reflektion, som Urban ser som själva kärnan i sitt tillfrisknande.

– Jag tror att yogan har hjälpt mig att bearbeta svåra saker som jag råkat ut för tidigt i livet. När jag yogar fokuserar jag, löser upp gamla grejer, blir lugnare och mindre stressad, det är bra för mig helt enkelt.

    Han är fyrabarnsfar och egenföretagare, så för att hinna med sitt dagliga yogapass går han upp före alla andra, klockan kvart över fem, för att yoga en dryg timme hemma.

– Det kan kännas riktigt motigt vissa morgnar, men jag vet att jag mår bra av det och det motiverar mig, säger han.

Inte botad för evigt

Han har nästan helt slutat äta kött, inte heller alkohol lockar särskilt mycket längre. Och astman känner han sällan av numera.

– Visst finns det en psykisk komponent när det gäller astma, jag har förstått länge att allt hänger ihop. Därför känns det egentligen rätt naturligt att jag slipper astma när jag tar hand om mig genom yoga.

Han reser aldrig utan sin medicin och tror sig inte vara botad för evigt, han är astmatiker och vet att ett anfall kan komma plötsligt. Men yogan har helt klart hjälpt honom till ett friskare liv.

– Jag har inte blivit någon helig man, jag lever ett helt normalt liv. Skillnaden är att jag mår bättre nu, jag kommer aldrig sluta yoga.

Fakta - kundaliniyoga

Kundalini betyder ringla på sanskrit. I kundaliniyoga kombineras de flesta övningarnas kroppsrörelser med kraftfull andning, stort fokus ligger på den mentala och andliga delen av yoga. Yogi Bhajan som spred kundaliniyogan i väst på 70-talet kallade kundaliniyoga för en hushållsyoga och menade att själva tanken bakom den är att man ska kunna leva ett normalt liv vid sidan av yogan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi