Så får du tid att träna

HÄLSA

8 tips från träningsexperten

Har du svårt att hinna med din träning? Barn att hämta och lämna, mat att laga, tvätt att hänga. Känner du igen dig? Här får du åtta tips från Viktklubb på hur du kan få tid till din träning.

1. Bestäm i förväg vilken eller vilka kvällar i veckan som bara är dina, så får resten av familjen jobba runt det. Det kanske bara handlar om en eller två timmar i veckan.
2. Gå till och från jobbet om det är möjligt. Försök i alla fall få in så mycket promenad och frisk luft som du bara kan varje dag, minst 30 minuter.
3. Köp hem några träningsfilmer av olika sorter (ex yoga, pilates, coreträning, boxning) och träna hemma när barnen har lagt sig.
4. Ta för vana att alltid ta en lång promenad med en kompis, granne eller din partner två kvällar i veckan. Ha inte dåligt samvete om du sätter barnen framför en film när du tränar. De kanske till och med tycker det är mysigt.
5. Anmäl dig till en kurs en kväll i veckan, exempelvis dans, balett för vuxna, klättring, simning eller något annat.
6. Om du inte har hunnit röra dig någonting under dagen så kan du göra enkla övningar hemma, om så bara femton eller tjugo minuter. Använd din egen kroppsvikt som motstånd och gör situps, plankan, höga hopp, knäböj, utfall, jump ´n jacks, armhävningar med mera. Använd din fantasi.
7. Köp hem några enkla redskap och gör din egen cirkelträning, exempel balansboll, kettlebells och hopprep.
8. Gå upp en timme tidigare och stick ut på en promenad eller en löpartur, alternativt tänd några ljus hemma och yoga en stund.