Andra kändispreparat som får kritik

Experter sågar också:

Vitaepro: Stig Strand, Louise Karlsson

Så säger hemsidan:

”Kosttillskottet VitaePro är helt naturligt och innehåller några av naturens starkaste antioxidanter samt krillolja och D-vitamin.

Ingredienserna i VitaePro kan bidra till:

• God muskelfunktion

• Kroppens naturliga försvar

Åsa Brugård Konde Nutritionist på Livsmedelsverket – har tittat på innehållsförteckningen:

– Det som är upprörande är alla dessa påståenden. Man lurar folk att tro att det här klarar man sig knappt utan och man måste fråga sig om påståendena håller. Det pågår en vetenskaplig granskning inom EU av sådana här påståenden som görs om mat och granskningen har redan gett negativa yttranden om tre ämnen som är med här (astaxanthin, lutein och zeazanthin). De har inte någon antioxidativ effekt.”

Anna Skipper: ”Skippers Viktkur”

Så säger hemsidan:

”Fördelar med Skippers Viktkur:

Du kan balansera din vikt samtidigt som Du:

• Slipper må dåligt

• Ökar ämnesomsättningen

• Rensar ut gifter och får energi

• Slipper att vara hungrig och energilös

• Slipper tappa viktig muskelmassa endast fett

• Slipper räkna kalorier, points eller läsa i tabeller

• Balanserar tarmfloran och stödjer tarmfunktionen

• Får i dig livsviktiga essentiella fetter som ex omega-3”

Åsa Brugård Konde Nutritionist på Livsmedelsverket – har tittat på innehållsförteckningen:

– Eftersom de innehåller så lite kalorier så ger de här produkterna effekt men det borde stå hur många kalorier det innehåller. Det är fullt av luddiga allmänna påståenden och man kan knappast tro att det kan ha alla de här effekterna. Det man kan slå ner på är att det sägs innehålla en specialutformad enzymmix och det där verkar vara rena nyset.

Charlotte Perrellis Fit & Smart Femme Power

Så säger hemsidan:

”Femme Power från Fit & Smart by Charlotte Perrelli är ett prestationsökande tillskott speciellt framtaget för kvinnor. Femme Power innehåller en patenterad form av buffrat kreatin som snabbt absorberas i musklerna utan att binda vätska. Femme Power ger varken viktuppgång eller vätskeansamling utan endast starkare och synbart fastare muskler”.

Christer Malm, Doktor i idrottsmedicin vid Umeå universitet – säger så här:

– Att buffra kreatin vet jag inte vad det innebär. Det finns i alla fall ingenting vetenskapligt publicerat om det, och således ingen dokumenterad prestationshöjande effekt.

Men om det visar sig ha en signifikant prestationshöjande effekt borde det dopingklassas eftersom det inte är ett naturligt förekommande ämne. Det ligger alltså alltid i tillverkarens intresse att låta folk tro att ett tillskott är prestationshöjande utan att vetenskapligt bevisa detta, för då får de antagligen inte sälja skiten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN