Aggressiva cancergener upptäckta

Hälsa

Nya gener har upptäckts som kan kopplas samman med aggressiv prostatacancer.

För män som har genen ökar risken att dö i sjukdomen. Det är första gången ett sådant samband påvisats.

– Men vår förhoppning är att det i framtiden kan förbättra behandlingen, säger Fredrik Wiklund, docent på Karolinska institutet.

Fem specifika gener som har ett samband med aggressiv, dödlig prostatacancer har identifierats av både en amerikansk och svensk forskargrupp. Risken att dö i sjukdomen ökar ju fler av genvarianterna en man med cancern har, skriver Göteborgs-Posten.

De amerikanska forskarna startade studien och undersökte 22 gener. Sedan har forskare vid Karolinska Institutet i Solna undersökt DNA från cirka 2800 män. Av 20 genvarianter som studerades kunde fem stycken kopplas samman med sjukdomen. Det är första gången ett sådant samband påvisats.

Bättre behandlingar

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och cirka 10 000 män får diagnosen varje år.

Fredrik Wiklund, docent på Karolinska institutet säger att forskningen är ett litet steg på vägen mot att utveckla bättre behandlingar, men att det första steget är mer forskning inom området.

– I dagsläget betyder det ingenting för behandlingen av män med prostatacancer. Men vår förhoppning är att det i framtiden kan förbättra behandlingen. Att vi kan förstå vad det är i biologin som gör prostatacancer så aggressiv. Kan vi väl förstå det då kan vi förhoppningsvis utveckla bättre behandlingar, säger han till Aftonbladet.

Johanna Björklunds

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa