Ny forskning: Frys dig smal

HÄLSA

Professorn: När det är kallt ökar förbränningen

Sänk temperaturen och gå ned i vikt.

När det är kallt sätter kroppens eget värmeverk i gång och alstrar värme och förbränner kalorier i stället för att lagra fett.

Foto: Charlotte Erlanson-Albertsson rekommenderar folk som vill banta att sänka temperaturen på arbetsplatsen och i hemmet. Kylan gör att vi får svårare att gå upp i vikt.

De flesta svenskar arbetar i varma lokaler och när man kommer hem är det samma mysiga temperatur på 22-23 grader. Det är skönt – men det blir svårare för dig som vill gå ned i vikt.

Arbetar i 15 grader

Den höga rumstemperaturen gör att kroppen tappar sin förmåga att alstra värme på egen hand. Det har forskare på Lunds universitet kommit fram till.

– När det är kallt håller kroppen sig aktiv och förbränningen av kalorier ökar. I stället för att lagra fett ägnar sig kroppen åt att producera värme, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Själv har hon sedan tre år tillbaka bara 15 grader i sitt arbetsrum på Biomedicinskt centrum på Lunds universitet, men så lågt behöver man inte ha för att få effekt. Det räcker med att sänka temperaturen till 18-19 grader och vänta på att kroppen ska vänja sig. Efter drygt en vecka är förmodligen kroppens eget förbrännande värmeverk igång.

– Fryser man så kan man hänga en kofta över axlarna eller gå upp och röra sig lite, säger hon.

Av en slump

Det blir alltså ingen effekt om man sitter i ett kallt rum med en massa kläder på sig.

Att kyla ökar förbränningen var något hon och hennes doktorander kom på av en slump. De forskade på varför vissa människor har lättare för att gå upp i vikt än andra. En dag gick värmefläkten sönder i laboratoriemössens rum, värmen sjönk från 29 grader till 22 och plötsligt hade mössen – som de skulle göda - svårare att gå upp i vikt. Trots att de åt väldigt fettrik kost ökade de alltså inte i vikt utan omvandlade sina kalorier till värme i stället.

Äta mer

– Det som är nytt är att vi sett att man i en svalare miljö skulle kunna äta mer och ändå förbränna kalorier, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Inom de närmaste åren hoppas hon och hennes forskarteam kunna göra undersökningar även på människor.

Sänk temperaturen och tappa kilon:

Elin Jansdotter