Äta bark?

HÄLSA

Studier visar att tallbark kan göra susen för hälsan

Foto: Skogens gåva. Barkmjöl är proppfyllt med nyttiga antioxidanter. Nu finns barkmjöl att köpa i vanliga hälsokostaffärer.

Nu hör väl barkbröd knappast till det du förvarar i skafferiet. Men snart kan det sällsamma livsmedlet få en renässans – utan vare sig krig eller fattigdom. I dag talar forskning för att barkmjöl kan förebygga en rad allvarliga sjukdomar som kärlkramp, hjärinfarkt, demens, astma och allergier.

Kolesterolsänkare

– Det hälsosamma i barken är framför allt C-vitaminer, mineraler och kostfibrer. Därtill finns det indikationer på att tallbarksextrakt kan sänka kolesterolet i blodet, säger Lars Östlund, docent i ekologi vid SLU i Umeå.

Enligt studier från finska universitet i Jyväskylä är tallbarken också rik på antioxidanter. Undersökningar gjorda på den långsamt växande finska tallen vid polcirkeln visar att barken är en tio gånger starkare antioxidant än grönt te. Barken innehåller bland annat katekiner och proanthocyanider, sällsynta flavonoider som anses binda de fria radikaler som orsakar hjärt-kärlsjukdomar.

– Det är mycket intressant forskning. Det är välkänt att barken innehåller en lång rad viktiga komplex som fungerar bra hos människan, säger Hälsas näringsforskare Magnus Nylander.

Naturligt kosttillskott

Att äta bark är faktiskt inte så udda som det låter. Samerna använde tallens innerbark flitigt som föda innan det fanns bröd och socker.

Det var ett naturligt sätt att få i sig kolhydrater till en kost som annars bara bestod av kött.

Nordamerikas indianer gjorde på samma sätt och använde barken för att öka motståndskraften och bota infektioner. Senare, under nödåren 1866 och 1867, blev råvaran räddningen undan svält och fattigdom i Finland.

I dag äts barken antingen som kosttillskott eller som ingrediens och smaksättare i matbröd.

VAD ÄR antioxidanter?

Sara Milstead