Låg vilopuls minskar risk för hjärtinfarkt

Av: 

Helena Zachariasson

Hälsa

Håll vilopulsen låg. Det minskar kraftigt risken att dö i hjärtinfarkt, enligt en ny studie.

Att det är viktigt att träna har vi vetat länge, men den nya norska studien visar att fysisk träning ger en ännu större effekt än vad man tidigare trott, enligt Dagens Nyheter. För varje tionde slag högre puls en kvinna har ökar risken med 18 procent.

– För hög puls visar att något är fel och att hjärt-kärlsystemet kanske inte fungerar som det ska. Att undersöka vilopulsen är en enkel metod för att veta hur kroppen mår, säger Javaid Nauman, doktorand i epidemiologi vid universitetet i Trondheim, till DN.

Fördubblad risk

En hälsosam vilopuls ligger mellan 60 och 72 slag i minuten. Desto högre vilopulsen är desto högre är risken för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död i hjärtinfarkt och kärlkramp. Javaid Nauman och hans team har under tjugo år följt 50 000 friska och vuxna män och kvinnor i Norge. De tittade på hälsa, dödlighet och vilopuls och efter tjugo år hade drygt 4300 personer dött i hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna kom fram till att kvinnor under sjuttio år som hade en vilopuls på över 101 slag i minuten hade en mer än fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt. Män med lika hög vilopuls hade en 73 procent ökad risk att dö.

Resultat på en månad

Studien visade även fram till att kvinnor som tränade regelbundet hade lägre dödlighet trots en hög vilopuls. Män fick dock inte samma goda effekt av träningen, vilket forskarna tror beror på att män överskattar sin träning.

– Det räcker att få upp pulsen och bli lite svettig. På en månad minskar vilopulsen med två till fem slag, säger Javaid Nauman till DN.

Studien publiceras i veckans nummer av British Medical Journal.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: