Bantning hjälper storsnarkare

Hälsa

Farliga andningsuppehåll i sömnen drabbar ofta personer som väger för mycket.

Men det hjälper att gå ned i vikt, särskilt om man är riktigt fet, visar en ny studie.

Foto: colourbox

– Vi har haft det som hypotes i många år men vi har inte gjort någon stor vetenskaplig ansats för att studera saken tidigare, säger medicine doktor Erik Hemmingsson, verksam vid överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Han är en av forskarna bakom en studie som presenteras i medicintidskriften British Medical Journal. Drygt 60 överviktiga och feta män lottades till två grupper, där den ena sattes på en särskild, mycket energisnål diet och den andra inte behandlades alls. Samtliga deltagare hade problem med sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, och tog hjälp av ansiktsmask (CPAP) nattetid.

Fett i halsen

Efter nio veckor hade antalet andningsuppehåll mer än halverats i försöksgruppen där männen hade tappat i genomsnitt 19 kilo i vikt. Ingen hade längre allvarlig apné, och flera kunde friskförklaras.

Den som är fet får svårt att andas i liggande läge. Fettet på buken trycker mot den stora andningsmuskeln, diafragma, och mot lungorna. Dessutom spelar förmodligen förändrad hormonbalans och andra faktorer in.

– Men den främsta orsaken är att man lagrar in mer fett i hals och svalg, säger Erik Hemmingsson.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa