"Löpning är min nya livsstil"

avCaroline Hougner

HÄLSA

Spring Tjejmilen med Mia Törnblom

Från scratch till milen på två månader.

Vår expert Mia Törnblom är nybiten joggare. Nästa lördag springer hon Djurgården runt som ambassadör för Tjejmilen.

– Det trodde jag aldrig, men löpning är min nya livsstil. Häng med du också! säger hon.

Hon har inte sprungit på 25 år om hon inte varit ”jagad eller haft jävligt bråttom”.

Tills hon klev upp på en specialvåg som avslöjar kroppens fysiska ålder. Vågen gav vår 42-åriga självkänsloexpert ett dråpligt svar:

– 56 år blev jag! Det kändes sådär. Chokladtårta i all ära! Men skärp till dig Mia, jag vill ju leva länge, tänkte jag och bestämde mig för att ta tag i hälsodelen av ”älska dig själv”.

Sa ja direkt

Precis då fick hon frågan om hon ville vara ambassadör för Tjejmilen 2009.

– Jag sa ja direkt! Jag behöver en deadline, annars blir inget gjort. För mig handlar det om att hitta en ny livsstil och löpning är en träningsform som jag kan ha med mig överallt, vart jag än är.

”Jag är jättestolt”

Hon startade från noll 26 maj, ”tung och utan kondis.” Varannan dag hela sommaren har hon sprungit. Första passet kom hon 1 500 meter – i slutet av juli fixade hon milen för första gången.

– Jag är jättestolt! Det var så häftig känsla när det lossnade. Och det är inte alls, som jag trott, dubbelt så jobbigt att springa en hel mil som fem kilometer.

Nästa lördag premiärspringer hon alltså det klassiska varvet runt Djurgården tillsammans med 25 000 andra kvinnor. Och du som Kropp & Hälsa-läsare är välkommen att springa med henne.

– Vi är ett glatt gäng som är med för att ha roligt och känna oss otroligt stolta över att ha kommit runt utan press på tid. ”Vi som tar oss runt för första gången.”

Vilket tempo håller du?

– Jag siktar på 70 minuter, det är ett bra trivseltempo. Du hinner njuta, uppleva folkfesten, vinka till publiken och är inte helt död när du kommer fram!

Kommer du pusha K&H-gänget längs med vägen?

– Så mycket jag orkar! Jag kommer ha fullt upp med att ta mig runt själv, haha, det får man ha överseende med. Vi hjälps åt.

”En fantastisk dag”

Oavsett formkurva vill Mia peppa alla tjejer att hänga på Tjejmilen:

– Det är en fantastisk dag, men det coola är ju inte loppet, utan att komma igång med en ny träningsform. Ta Tjejmilen som ett startskott, du kan välja att vara med även om du inte fixar att springa hela vägen. Det viktiga är att komma runt!

Nyfiken på Viktklubb?

Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.

Kolla in klubbsidan!