7 goda skäl att njuta av choklad

avJulia Klingener

Publicerad:

- helt utan dåligt samvete!

Är choklad en av dina laster?

No worries! Choklad är faktiskt något av det nyttigaste du kan äta.

Wellness har träffat chokladgurun David Wolfe som berättar varför kakaobönan är så bra för dig.

David Wolfe.

Choklad...

… är hälsomat

Nutritionisten och rawfood-föreläsaren David Wolfe har forskat i superfood och skrivit boken ”Naked chocolate”.

– Historiskt har chokladen eller kakaon alltid varit ett superfood och till och med använts som medicin, säger David Wolfe till Wellness.

– Det är egentligen bara på senare år som chokladen har börjat omvandlas så att det knappt finns någon nyttig kakao kvar i den. Dagens mjölkchoklad innehåller alldeles för mycket socker och genom att tillsätta mjölk blockeras upptaget av de nyttiga antioxidanterna.

– Det är synd, för som näringskälla är kakaobönan något av de mest nyttiga och kraftfulla vi kan äta, menar David Wolfe.

… gör dig pigg och fokuserad

Chokladen innehåller teobromin som gör oss alerta och fokuserade. Ökad cirkulation i hjärnan är, enligt forskare, positivt för både minnet och inlärningen.

– Teobrominet är besläktat med koffein men betydligt svagare vilket gör att du slipper bieffekter som huvudvärk, orolig mage och blodsockerdippar, tipsar David Wolfe.

… bygger upp ditt skelett

Kakaon är naturligt rik på vitaminer och mineraler. Det höga innehållet av A- och E-vitaminer, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium ger en rejäl boost åt immunförsvaret.

– Kakaobönan är faktiskt den främsta källan till magnesium i växtriket och jag rekommenderar personer som lider av benskörhet, eller ligger i riskzonen, att öka sitt intag av choklad, säger David Wolfe.

– Även barn bör äta mycket choklad eftersom det är så näringsrikt.

… hjälper dig att gå ner i vikt

Det låter för bra för att vara sant, men enligt David Wolfe kan choklad hjälpa dig att gå ner i vikt, om du väljer rätt sort – minst 70 %, ekologisk och mjölkfri.

– Choklad innehåller höga doser av magnesium som är en naturlig aptitdämpare. Dessutom är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring och gör dig mätt. Se bara på alla dietprodukter som finns på marknaden, det är ingen slump att majoriteten av dem är täckta i eller innehåller någon form av choklad, säger David.

… förlänger ditt liv

Världens äldsta kvinna, Jeanne Calment, 122 år, var känd för att dagligen äta stora mängder choklad och olivolja. När forskare vid Harvard studerade 8 000 män i 65-årsåldern fann man att de som åt små mängder choklad upp till tre gånger i månaden, levde cirka ett år längre än de som inte åt någon. Även i svenska studier har man sett ett samband mellan chokladkonsumtion och en lägre risk att drabbas av blodproppar, stroke och hjärtinfarkt.

… ger dig en antioxidantkick

Kakaobönan innehåller mer antioxidanter än något annat: 20 gånger mer än grönt te, 30 gånger mer än rött vin, 15 gånger mer än blåbär och 3 gånger mer än gojibär. Ett ökat antioxidantintag är inte bara bra för immunförsvaret, det gör det också lättare för musklerna att återhämta sig efter träning.

… gör dig tillfredsställd, lugn och kär

➺ Kakaon är det mest kemiskt komplexa livsmedel som finns på jorden, hävdar David Wolfe.

– Kakaobönan innehåller över 1 200 smakelement, vanilj innehåller till exempel bara fyra.

– Att du får sug efter just choklad är inte konstigt eftersom kakaon har en unik förmåga att påverka hjärnans,signalsubstanser. Den gör så att nivåerna av må bra-hormonet serotonin frigörs. Även fenyl­etylamin­nivåerna höjs vilket gör att din puls slår snabbare, och du känner dig som när du är kär.

5 nya sätt att njuta av choklad

Boosta din smoothie, gröt eller måltid med råa kakaonibs. Allt du behöver göra för att ge din smoothie en kakaokick är att i din vanliga bärsmoothie lägga i kakaonibs.

 Hyvla mörk choklad över varma popcorn och tillsätt lite havssalt och cayenne­peppar.

 Lägg till några matskedar kakaopulver i pannkakassmeten.

 Lägg några rutor mörk choklad över en baguette och grilla i ugnen tills chokladen smälter, toppa med havssalt.

Gör varm choklad genom att värma 2 dl mjölk med 25 gram mörk choklad, en nypa vaniljsocker, kanel och toppa med vispgrädde.

Visste du att?

Förr i tiden åt man inte kakaobönan hel utan i små bitar, så kallade nibs. Än i dag är det allra bästa sättet att tillgodose sig kakaons näring att äta den rå, som nibs eller som en raw chokladkaka, där chokladen sötas med agavesirap och kokosnötsolja. 

Kakaonibs passar i: sallad, yoghurt, glass, müsli eller som snacks.

Kakaopulver framställs genom att kakaobönan rostas på låg temperatur för att bevara näring och sedan fermenteras, helt utan någonting tillsatt. När bönorna krossats mals de till en massa ur vilken man pressar bort minst hälften av fettet för att kunna framställa kakaopulvret.

Kakaopulvret passar i: bakning, matlagning, kakor, glass.

Om du inte har tillgång till raw chokladbars är en mörk, minst 70 %, ekologisk och mjölkfri, chokladkaka ditt bästa val, tipsar David Wolfe.

Publicerad: