Allt är inte löss som kliar

avPetra Weiss

Klåda i hårbotten är ett problem för många, särskilt vintertid.

Men lugn, det går att fixa. Här är sex vanliga orsaker och vad du ska göra för att slippa klådan.

Foto: Jupiter Images
Klåda? Atopiskt eksem, herpesliknande hårinflammation och svampinfektion kan vara orsakerna till kliande hårbotten.

✓ Kliande kan bero på torr hårbotten

SYMTOM: Det kliar och du har torra fläckar i hårbotten.

ORSAK: Troligen på grund av starka och uttorkande hårvårdsprodukter eller för att du vistats i stark sol.

LÖSNING: Testa att ha inpackningen och balsamet i hårbotten också. Det finns också återfuktande medel på apoteket att ha i hårbotten nattetid.

✓ Atopiskt eksem ger klåda & utslag

SYMTOM: Torr hårbotten med klåda och utslag.

ORSAK: Vanligaste eksemet hos barn men finns även hos vuxna. Extra känslig, torr, klåd- och eksembenägen hud går ofta i arv. Vanligt med pälsdjurs- och pollenallergi samt överkänslighet för vissa födoämnen samtidigt. Stark värme eller kyla, kroppsansträngning med svettning, varm tät klädsel, ylleplagg, uttorkning på grund av för mycket bad och dusch, psykiska faktorer och stress, infektioner, allergener i föda eller i luften kan förvärra tillståndet.

LÖSNING: Kosten tros ha viss betydelse. Mjukgörande medel är viktigt. Bad bör undvikas samt starka hårvårdsprodukter. Klådan dämpas med klådlindrande medel och eksemet med kortisonkrämer. Sök läkare.

✓ Flagor på tröjan? Du har mjälleksem!

SYMTOM: Det kliar och vita flagor faller ner på tröjan.

ORSAK: Mycket vanligt och beror på en benägenhet att få just denna typ av eksem.

LÖSNING: Börja med ett schampo som minskar halten jästsvamp. Vid svårare fall kan det kombineras med en stark steroidlösning till kvällen tills det är bättre. Symtomen går att behandla bort men kommer ofta tillbaka när behandlingen avslutas.

✓ Blåsor? Det kan vara herpes.

SYMTOM: Intensivt kliande och svidande, ­ibland knottror och vätskefyllda blåsor, rodnader, stora luftfyllda blåsor (bullae) eller nässelutslag.

ORSAK: Sjukdomen ses ofta i samband med glutenöverkänslighet (celiaki). Kan blossa upp av jod, hostmixturer, havsfisk eller skaldjur. Drabbar ofta medelålders.

LÖSNING: Sök läkare. Sulfon i tablettform ger effekt inom några dygn och glutenfri diet kan vara en nödvändighet.

✓ Psoriasis ger dig torr hud och klåda

SYMTOM: Du är torr och har klåda i hårbotten. Kan vara svårt att skilja från svamp i hårbotten och mjälleksem (seborroiskt eksem).

ORSAK: En kroniskt återkommande hudsjukdom som varierar från lätt till så svår psoriasis att den kan vara socialt invalidiserande. Smittar inte. Kan drabba människor i alla åldrar, vanligast mellan 10 och 30 års ålder.

LÖSNING: Gå till doktorn. Tillsammans bestämmer ni er för om det bästa alternativet är utvärtes eller invärtes behandling. Ofta används ultraviolett ljus men även kortisonkrämer i olika styrka används.

✓ Svampinfektion ger ömma bölder

SYMTOM: Avgränsade områden med avbrutna hårstrån, hud som fjällar och är lätt irriterad, eller en ensam hudförändring på 7–8 centimeter med kraftig inflammation som bildas till en böld. Lymfknutorna i nacken och på halsen kan svullna och bli ömma. Ibland feber.

ORSAK: Orsakas av en infektion av hudsvampar, ofta zoofila svampar, det vill säga svampar som sprids från pälsbärande djur. Vanligast hos barn. Ibland överförs smittan från djur och det kan också smitta mellan människor.

LÖSNING: Svampmedel i tablettform och eventuellt kortison under en period.

✓ Så märker du om du har löss på riktigt!

SYMTOM: Det kliar rejält i hårbotten och du har små gulvita ägg (gnetter) fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten och små små mörka löss rör sig snart i hårbotten.

ORSAK: Du har suttit huvud mot huvud med någon som är smittad, alternativt lånat en mössa av någon som är smittad, och lössen har vandrat över till dig.

LÖSNING: Det finns flera receptfria mediciner, det vanligaste i dag är Prioderm kutan- lösning som kan användas av barn från två år. Preparatet rekommenderas som förstahandsmedel av Läkemedelsverket. Kamma igenom håret noga med luskam varje dag under behandlingen samt två veckor efter behandlingen. Det finns också två medicintekniska produkter, Hedrin och Paranix, som täpper till lössens andningsvägar så att de kvävs.