Är du namnglömsk?

Hälsa

Så gör du för att aldrig mer glömma ett namn

Glömmer du namn?

Du är inte ensam. Det är ett av det mest besvärande minnesproblemen - och ett av de vanligaste.

Men det finns knep.

Att inte komma ihåg namn kan vara ett stort handikapp, både i jobbet och socialt. De med gott namn-komihåg uppfattas ofta som engagerade och trevliga, medan namnglömskan istället försätter dig i den ena pinsamma situationen efter den andra.

Det finns flera orsaker till att vi glömmer namn. För de flesta blir minnet lite sämre med åren, och namnglömskan smyger sig ofta på redan i 40-årsåldern - ibland ännu tidigare.

Bristande uppmärksamhet

Men att vi glömmer namnet på den vi just presenterade oss för beror oftast på något så enkelt som bristande uppmärksamhet. För att ett minne ska skapas krävs ett visst mått av engagemang - och när vi hälsar på någon annan ligger fokus istället ofta på oss själva.

”Jag ska säga mitt namn, jag ska ta i hand med ett lagom fast handslag, jag ska le lite lagom, jag ska möta den andres blick, jag ska se intresserad ut...”

Det säger sig självt att det inte inte plats för ytterligare information mitt i dessa intensiva funderingar. Inte så konstigt då om vi genast glömmer vad den andre personen sa att han eller hon hette.

Steg ett i namnskolan blir därför att lita på dig själv. Du kommer inte att glömma vad du heter, du vet redan hur man tar i hand. Koncentrera dig på den person du hälsar på istället - på köpet kommer du dessutom att ge ett intresserat och engagerat intryck.

Ta alfabetet till hjälp

Skulle du ändå ha glömt namnet på en person kan du testa att gå igenom alfabetet från A till Ö. Ofta kommer du på namnet när du kommer till rätt bokstav.

Tyvärr har man inte alltid tid att stå och rabbla alfabetet - speciellt inte om personen står framför dig.

Händer det dig måste du bestämma dig blixtsnabbt för hur du ska agera. Finns det minsta risk att namnglömskan kommer att ställa till problem: erkänn med en gång att du har glömt namnet.

Men glöm inte att lyssna noga på svaret....

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa