Nytt piller ökar kvinnors lust

Publicerad:
Uppdaterad:

Trött, hängig eller har du bara inte lust med sex?

Du är inte ensam.

Kropp & Hälsas stora sexundersökning på nätet visar att hälften av svenska folket ofta är för trötta för sex.

Men sex är viktigt – inte minst för hälsan.

Och det finns hjälp.

Snart kommer ett helt nytt sexpiller – för kvinnor!

Alla hjärtans dag. Romantisk middag, ett glas vin och lite kärlek med din partner ... Drömmer du också om intimitet med din käresta men känner dig mest trött och inte redo för sex? Du är inte ensam. Kropp & Hälsas stora undersökning om sex och samlevnad på nätet visar att svenskarna inte har sex riktigt så ofta som vi trott. Ofta tackar vi nej till sex eftersom vi inte har lust och känner oss stressade. Men det finns hjälp. Och snart kommer ett helt nytt sexpiller – för kvinnor !

Totalt svarade 13 887 svenskar (7 193 män, 6 694 kvinnor) på Kropp & Hälsas stora sexundersökning på nätet. Och resultaten visar att vi faktiskt inte har sex så väldigt ofta som så många tror. Det vanligaste enligt Kropp & Hälsas undersökning är en gång i veckan. Hela 53,5 procent av kvinnorna sade sig ibland vara för trötta för att ha sex.

Ökade krav på jobbet, stress för hämtningar och lämningar på dagis, svikande ekonomi och instabila räntor. Orsakerna kan vara många till att sexlusten sviktar.

Det finns inget facit

Sexlusten är ett komplicerat kapitel utan något facit. Det handlar om signalsubstanser, hormoner och inte minst om emotionella band och relationer.

Elsa-Lena Ryding, som är sexolog och överläkare på Junoenheten på Karolinska i Solna, tror att relationer är det som påverkar lusten allra mest.

I sitt jobb som sexterapeut möter Elsa-Lena en mängd patienter som upplever att de har tappat sin lust.

– Den vanligaste orsaken till att folk söker hjälp är att deras partner vill ha sex oftare än de själva vill, det är ovanligare att någon söker hjälp för att de själva saknar sin lust.

Men kanske borde vi jobba hårdare med att få igång vår lust för vår egen skull för förutom att sex är mysigt och roligt har det också en rad positiva hälsoeffekter.

Bättre immunförsvar

När vi har sex ökar nämligen kroppen produktionen av vissa hormoner och signalsubstanser. Detta gäller bland annat kroppens produktion av endorfiner, som är vår egna smärtlindring, och östrogen, som ger mer skinande hår och vackrare hy. Vårt immunförsvar blir också bättre om vi har sex eftersom kroppens produktion av antikroppar ökar. En studie på Wilkis University i Pennsylvania har visat att om man har sex 1–2 ggr per vecka så ökar produktionen av antikroppar med upp till en tredjedel.

Andra positiva hälsoeffekter som man får av sex är att man motverkar inkontinens, bränner kalorier och får en mer regelbunden mens. Winifred Cutler är en av forskarna från Colombia och Stanford University i USA som kommit fram till att sex gör mensen mer regelbunden. Till tidningen Newsweek säger Cutler att det är intimiteten som är viktig och inte att man får orgasm.

Men vad beror då minskad lust på? Är det hormonerna som spökar eller är det något annat som ligger bakom att många känner minskad lust?

Kämpa för din lust

Elsa-Lena Ryding berättar att det är väldigt få kvinnor i fertil

ålder som har en hormonell obalans.

– Ibland måste man inse att man kan behöva kämpa för sin lust. De flesta unga och nyförälskade känner lust hela tiden men så är det oftast inte när man varit tillsammans ett tag eller börjar bli äldre.

I dag är sexterapi den enda medicinska hjälp som en patient med minskad lust kan få men inom några år kan en ny helt unik lustmedicin för kvinnor finnas på marknaden.

Det är det tyska läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim som står bakom medicinen.

– Det är en lusthöjare som stimulerar hjärnans lustcentra, men det är inget hormonpreparat, säger Elsa-Lena Ryding som är nationell koordinator för testerna i Sverige.

Medicinen prövas just nu på 900 kvinnor i Europa, knappt 100 av dessa är från Sverige.

Medicinen riktar sig till kvinnor som inte har något kroppsligt problem med lusten.

Goda resultat

De kvinnor som just nu testar medicinen är i fertil ålder och har tidigare haft en god lust, som av någon anledning försvunnit.

Medicinen har redan testats i USA med mycket goda resultat, i Europa ska testerna vara klara under 2008.

– Om resultaten är bra kommer medicinen troligen att finnas på marknaden om några år, säger Elsa-Lena Ryding som

är sexolog och överläkare på Junoenheten på Karolinska i Solna.

Karin Holmberg

Publicerad: