Föräldrar? Rädda kärleken så här
När ett kärlekspar får ett kärleksbarn är det mycket som förändras. Sexlusten kan bli sämre, nätterna sömnlösa och dagarna fyllda av bråk. Men det går att hitta tillbaks till varandra igen.
Plötsligt finns en tredje person att ta hänsyn till. En som kräver fullständig uppmärksamhet. Risken finns att det blir slitningar i relationen när man inte har tid för varandra.
– Man glömmer lätt bort att man faktiskt är ett kärlekspar också och inte bara föräldrar, säger Gunnel Tägtström-Sandberg, familjerådgivare i Örebro.
Hon har jobbat som familjerådgivare i över 20 år och träffar ofta par som behöver hjälp för att hitta tillbaks till varandra.
40 procent separerar
Statistik visar att de flesta separationer sker när barnen är yngre än fem år.
Enligt en undersökning för ett par år sedan separerade mer än 40 procent av samboparen inom några år efter första eller andra barnet.
– Det är oroande siffror, men tyvärr ganska vanligt att förhållandet krisar när barnen kommer, säger Gunnel Tägtström-Sandberg.
Hon ser ändå en ljusning jämfört med 1970-talet, då könsrollerna var mer traditionella.
– Idag verkar de flesta par vara ganska överens om att förhållandet ska vara jämlikt, och att båda ska ta lika mycket ansvar.
Trots det blir det inte särskilt jämlikt när barnen kommer.
– Vi faller lätt ner i gamla könsroller och mannen blir återigen försörjaren som ska jobba ihop pengarna för sin familj medan kvinnan är hemma med barnet och försvinner in i sin egen värld och riskerar att stänga ute mannen, säger Gunnel Tägtström-Sandberg.
– Se till att pappan känner sig delaktig i barnen, låt honom ta lika mycket ansvar.
Kvinnans sexlust kan minska
När babylyckan blivit till gräl och konflikter, blir det problem med sexlivet. Kvinnans hormon-omställning kan minska lusten och det kan skapa skuldkänslor inför mannen. Han vill ha sex lika ofta som förr och blir sårad när han får nej.
– Småbarnspappan jobbar ofta mycket och en av anledningarna kan vara att han känner sig utanför hemma, medan han behövs på jobbet, säger Gunnel Tägtström-Sandberg.
– Hemma tycker kvinnan inte att han hjälper till och att hon får ta det största ansvaret för barn och hem. Det skapar nya konflikter.
Det kan vara svårt att hitta tid för varandra, att vara ensamma, utan barnet.
Och det är där problemet ligger.
– Det är jätteviktigt att man tillbringar tid ihop – ensamma. Skaffa barnvakt, fråga vänner och släktingar. Åk bort tillsammans utan barnet, men också var och en för sig. Släpp inte tidigare intressen. Det är livsfarligt att helt gå upp i föräldrarollen. Att släppa sin egen identitet bäddar för kris och separation.
Det kan ta upp till ett år innan kvinnan har lust att ha sex igen, något som många par inte är beredda på.
– Sök gärna professionell hjälp om ni tycker att ni hamnat i onda cirklar som det är svårt att ta sig ur själv. Sexualiteten kan låsa sig, säger Gunnel Tägtström-Sandberg.
Många skaffar istället ett nytt barn för att få uppleva närheten och gemenskapen under graviditeten. Effekten kan bli att problemen förvärras, sprickan ökar och man får ännu mindre tid för varandra.
– Mitt råd är: vänta med ett andra barn. Lös problemen först och skaffa nummer två sen. Först måste relationen kännas bra, råder Gunnel Tägtström-Sandberg.
De vanligaste problemen i en relation när barnen är små är just sexlivet, vem som ska göra vad hemma, vem som ska ta ansvar för barnen, för lite tid ensamma och brist på kommunikation.
Man måste prata
– Många förstår inte hur mycket tid och kraft som krävs när man skaffar barn. I föräldragrupperna hör vi ofta att ”det här skulle vi ha behövt höra förut”. Man har svårt att ta till sig information under graviditeten och vill inte prata om sådant som kan vara svårt när man är så lycklig. Men prata måste man göra. När problemen sedan uppstår kan man tänka ”Ja just det, det var det här som kunde hända”, och veta vad det beror på, säger Gunnel Tägtström-Sandberg.
Petra Holm