Njut av att vara ensam

HÄLSA

Så gör du som är singel för att trivas bättre

Ensam är stark, sägs det. Samtidigt visar statistiken att ensamhet ökar risken för isolering och ohälsa.

Så hur gör Sveriges allt fler singlar för att må bra och trivas med sig själva?

Det har hälsa tagit reda på.

När Irene Stegell, 50, utbildningskonsult och teaterpedagog i Stockholm för åtta år sedan bröt upp från sin sambo valde hon att leva ensam och skapa sig ett liv tillsammans med sonen Cliff. Det har krävt mod, tillit, kreativitet och massor med energi.

Ge dig själv en lyxig frukost även de dagar då du sitter ensam vid bordet - det är du värd.

Var fjärde svensk lever ensam i dag. Ensamboendet har tredubblats de senaste 30 åren, mest markant är det i storstäderna. I Stockholm är siffran så hög som 54 procent.

Ensamboende ökar möjligheten att skapa ett eget liv men också risken för isolering. Det har även visat sig att det finns könsskillnader när det gäller singlars livsstil. Singelkvinnan har ofta ett rikt socialt liv medan singelmannen sitter mer hemma vid tv:n. Han röker och dricker också mer alkohol än singelkvinnan.

Bli vän med din ensamhet

Marianne Lindell-Fjaestad är legitimerad psykoterapeut på Lindell Utveckling i Stockholm. Ensamhet är oftast inte den primära orsaken till att människor söker hennes hjälp, men många problem förstärks av det. För även om man valt och trivs med att leva ensam är det lätt att ensamlivet leder till isolering och man saknar nära relationer, någon att äta med eller bara att småprata med.

För att kunna bryta sin ensamhet krävs det att man trivs med den.

- Det kan låta lite absurt men att göra sin ensamhet trivsam föder också möjligheten till genuina möten med andra. Trivs man med sig själv och sin situation utstrålar man det. Men känner man sig bitter får man ett krampaktigt förhållande till andra, säger hon.

Skapa det som passar dig

Att leva ett bra ensamliv handlar mycket om att göra upp med de ideal man har programmerats med och i stället skapa ett liv som passar ens egna behov och önskemål. Och att komma underfund med i vad mån man sätter upp hinder för att nå dem och vilka de i så fall är.

- Är du rädd för att knyta nya kontakter behöver du först titta på varför du är rädd. En vän, arbetskamrat eller terapeut kan ge dig den spegling du behöver.

Mat är också ofta ett problem för ensamboende. Att äta ensam blir trist i längden. Dietist Bim Åkers pratar om att värdesätta oss själva också när det gäller mathållningen.

- Vi värderar oss själva alldeles för lågt. Kommer det vänner på middag lagar vi festmat och dukar med ljus. Är vi ensamma äter vi direkt ur kastrullen. Vi behöver se oss själva som värdefulla och ge även oss själva det bästa, säger hon.

Kan man förena ett liv som ensamstående förälder med gungande ekonomi och huvudansvaret för ett barn med ett tvingande stort behov av personlig utveckling, kunskapstörst och skapande? Irene Stegell ställde sig inte ens frågan när hon började sitt nya ensamliv. Det måste gå. Och det har det gjort även om det inte alltid varit så enkelt.

- Men den belöning jag får nu kommer av att jag också vågar vara i det jobbiga och svåra, säger hon.

Irene har nogsamt lyssnat inåt för att finna sin egen väg och bit för bit skapat det liv hon önskat. Det har tagit lång tid.

- Jag har låtit det få den tid som behövts. Jag har läst och tänkt mycket och sökt mig till människor jag känt samhörighet med, säger hon.

Balans mellan gemenskap och ensamhet

Hon har också försökt hitta en balans mellan ensamhet och gemenskap och kärleken har hon har fått förmånen att möta i en stark kärlek till en yngre man.

- Det är viktigt att man är öppen och inte har några förutfattade meningar om hur livet ska se ut, säger hon.

Och allt arbete med att utveckla sig både professionellt och som människa har givit resultat. Sin pedagogiska och konstnärliga skicklighet får hon utlopp för i sin konsultverksamhet och i undervisningen på Stockholms fria gymnasium som hon också varit med och startat.

Framtiden kan ingen sia om men hon vet att hon både vill och måste ta eget ansvar för den. Och längtan efter att utvecklas och lära sig mer är intakt. Närmast hägrar dansterpeututbildningen på Danshögskolan.

Bygg upp ett kontaktnät omkring dig

Irene Ahlberg