Katarina blev en 38:a med powerwalk + GI

HÄLSA

Gå + GI – en superkombo för den som vill ner i vikt.

Efter fyra barn och åratal av frukostar med vitt rostat bröd började kilona smyga sig på. Katarina Hillelson började med nya vanor. Och gick ner tre kilo.

Foto: Fyrabarnsmamman Katarina Hillelson älskade kakor och rostat bröd med lemon curd. Nu undviker hon snabba kolhydrater. Hon tycker att humöret har blivit jämnare och att hon sover bättre.

En videofilm från semestern förra sommaren blev Katarina Hillelsons startskott.

- Alla säger att kameran lägger på fem kilo, men jag tyckte inte att det var en rolig syn. Jag kände att jag behövde göra något.

Katarina var inte överviktig, men genom åren hade hon sakta ökat till en vikt hon inte trivdes med. Och det blev allt svårare att bli av med kilona.

– I 20-årsåldern kunde jag gå ner genom att hålla igen några dagar. Men efter fyra barn funkade inte det längre. Jag var tvungen att prova någonting nytt.

Kombinationen gav effekt

I augusti förra året gick Katarina med i Helene Brinkenfeltds powerwalk-grupp och lade samtidigt om sina kostvanor.

På knappt en månad gick hon ner tre kilo.

– Innan åt jag gärna rostat bröd och lemon curd till frukost, kött med pommes frites till lunch, småkakor till fikat och köttfärssås med pasta till middag.

Nu ser hennes dag helt annorlunda ut. Om hon äter bröd så är det fullkorn som gäller. Hon undviker vit pasta, vitt ris och potatis.

Grönsaker tar mer plats på tallriken och kvällsfikorna är bannlysta. Men Katarina tror att det är kombinationen av träning och god kost som har gett effekt. Nu rör hon på sig tre gånger i veckan och blandar styrketräning med powerwalk.

Unnar sig ibland

– Jag har gått ner en klädstorlek och känner hur min kropp har fått mer muskler. Men det viktigaste är att jag sover bättre, har ett jämnare humör och mer energi.

Trots att Katarina lever efter GI-metoden, vill hon inte neka sig allt som är gott.

– Ibland är det fest och då unnar jag mig gärna lite vin eller godis. Så länge jag följer mina goda vanor till vardags är det inte något problem.

Läs hela artikeln i Kropp och Hälsa 14/8 eller bli medlem i PLUS

KATARINA HILLELSON

Marie André