Fotbollsskor gav akut infektion

HÄLSA

Två barn till sjukhus efter skoskav

De sprillans nya fotbollsskorna skickade två barn raka vägen till akuten med tecken på svår bakterieinfektion.

I dessa VM-tider höjer nu brittiska läkare ett varningens finger för följderna av till synes oskyldig skoskav.

Foto: Se upp med skorna Var försiktig med fotbollsskorna – ett illa omhändertaget skoskav kan bli farligt.

I senaste numret av tidskriften British Medical Journal beskriver tre läkare och forskare två aktuella fall där barn, en 13-årig flicka och en 11-årig pojke, har drabbats av den allvarliga infektionen TSS, toxiskt chocksyndrom. Orsaken var i båda fallen skoskav efter träningspass med nya fotbollsskor.

Tidigare har foten betraktats som en kroppsdel som är relativt infektionssäker, men forskarna ifrågasätter den ståndpunkten efter de båda unga fotbollsutövarnas öden. 13-åringen infekterades av blåsor vid båda hälsenorna och 11-åringen av ett litet sår på höger häl.

Kräkningar

Inom loppet av ett par dygn insjuknade barnen mycket akut med symtom som feber, fallande blodtryck, soleksemliknande utslag, svullna handflator och fotsulor, yrsel och kräkningar. Prover visade att barnen hade gift från den gula stafylokockbakterien (S aureus) i såren på fötterna och antibiotikabehandling sattes in omedelbart. Båda barnen tillfrisknade, men de var ganska illa däran och fick även var sitt återfall under sjukhusvistelsen.

Dödlig

TSS är mer känd under namnet tampongsjukan, eftersom de första fallen som beskrevs var kvinnor som insjuknat efter användande av just tamponger. Den är mycket ovanlig och drabbar bara en på 100 000 invånare. Bland barn är siffran ännu lägre, men risken att dö är mycket hög för en person som inte får rätt behandling.

Det är därför som läkarna nu vill uppmärksamma sina kollegor på att vara extra uppmärksamma på symtom på TSS, och att noga leta efter det ställe där bakterien har tagit sig in i kroppen. Kanske i synnerhet i dagarna när fotbollsintresset kan förmodas få åtskilliga barn över hela världen att börja tjata om nya fotbollsskor.

Fakta: TSS

Läs också:

Sara Rosén/TT