Gasen i botten för cancerforskningen

HÄLSA

STCC-stjärnan vill samla ihop 50 000

För två år sedan gick STCC-stjärnan Robert Dahlgrens farfar bort i prostatacancer.

Nu använder han bilsporten för att öka medvetenheten om vikten att stödja forskningen kring prostatacancer.

Foto: Auktionerar ut sig själv STCC-stjärnan Robert Dahlgren auktionerar ut sina tävlingskläder och nio åkturer på STCC-banor till förmån för cancerforskningen.

– Efter min farfars bortgång ville jag göra något. Det kändes inte tillräckligt med att bara skänka pengar utan jag ville göra mer än så.

Genom bilsportförbundet kom Robert Dahlgren i kontakt med Cancerfonden. Han ville använda bilsporten som ett sätt att få folk att öppna ögonen för forskning kring prostatacancer. Nu marknadsför cancerfonden hans kampanj för att samla in pengar till forskningen kring prostatacancer.

– Tyvärr är det så krasst att forskarna helst forskar i de områden som det finns pengar i. Och det finns inte tillräckligt i forskning kring prostatacancer. Detta vill jag ändra på.

Väckte bilintresset

Robert Dahlgrens farfar var den som stöttade, följde hans karriär med stort intresse och gav honom den första knuffen i riktning mot STCC-karriären.

– Alla barn, oavsett vilken idrott de väljer att ägna sig åt, behöver känna att man har en vuxen i sin närhet som är engagerad och stöttar. I mitt fall var det min farfar. Han köpte dessutom min första go-kart vilket väckte mitt bilintresse, säger Robert Dahlgren.

När beskedet kom att Roberts farfar led av prostatacancer var det Roberts tur att stötta sin farfar. Det blev en känslomässig resa där Robert och hans anhöriga slets mellan hopp och förtvivlan.

– Har man följt en person med cancer på nära håll vet man att man tvingas gå igenom en känslomässig berg- och dalbana. Ena dagen kunde min farfar vara som vanligt, pigg och stark, för att dagen efter vara så svag att man knappt kände igen honom, säger Robert Dahlgren.

Vill ha ökade resurser

Robert önskar att ingen ska behöva drabbas av cancer i någon form. Men hans engagemang ligger först och främst i att öka resurserna till forskning kring prostatacancer.

– Ensam kan man inte rädda hela världen. Därför har jag valt att begränsa mitt engagemang till prostatacancern, inte minst för att min farfar drabbades av detta. Genom att auktionera ut mina STCC-overaller, handskar och medåkningar i bilen hoppas jag kunna bidra med minst 50 000 kronor till prostatacancerforskningen. Men jag vill också få allmänheten att förstå att det är viktigt att engagera sig i cancerfrågorna även efter att min kampanj är avslutad.

Berätta om ditt engagemang!

Har du startat en insamling eller engagerat dig till förmån för cancerforskningen på något annat sätt? Mejla oss din berättelse!

Skriv en kort presentation och bifoga gärna en bild eller en kort filmsekvens. Det är bra om ditt mejl inte väger mer än 10 Mb.

Engagera dig du också!

Läs mer:

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer