Allt fler skadas av gräsklipparen

HÄLSA

Läkare: ”Extremt smutsig skada”

Hundratals svenskar skadas varje år av gräsklippare.

De vanligaste skadorna är när en hand eller fot kommer in i rotorbladen.

Överläkare Rafael Acosta Rojas vill nu att säkerhetsmedvetandet höjs.

Foto: Skaderisk Allt fler skadar sig av sina gräsklippare. Rafael Acosta Rojas, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vill nu att säkerhetsmedvetandet höjs.

Enligt en stickprovsundersökning från sjukhus och vårdcentraler skadas omkring 900 personer varje år var gräsklippare. Av dem skadas omkring 100 så allvarligt att de måste söka sjukhusvård, skriver DN.

Rafael Acosta Rojas, överläkare och chef för sektionen för mikrokirurgisk rekonstruktion vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att han på senare år fått in fler patienter med gräsklippsskador.

- Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen, men här på Akademiska sjukhuset har antalet fall ökat med 2-3 personer om året.

Stort personligt lidande

Rafael Acosta Rojas säger att även om det inte är så många så är kostnaderna för att behandla patienterna stora. Det personliga lidandet är också betydligt.

- Rotorbladet är vassa som samurajsvärd och snurrar runt tusen varv per minut. Dessutom finns ofta jord, smuts och djurspillning på de roterande bladet. Detta gör att den här typen av skada är extremt smutsig och infektionsrisken är mycket stor.

”Håll koll på småbarnen”

Den vanligaste typen av skada är extremitetsskador, det vill säga att en hand eller fot kommer in i rotorbladen. Det förekommer också att lösa föremål kastas ut av det roterande bladet och träffar någon i närheten.

För att undvika gräsklippsskador säger Rafael Acosta Rojas att det är viktigt att ta säkerhetsinstruktionerna på största allvar, samt att hålla barn under uppsikt.

- När man kör gräsklippare ska man hålla koll på små barn i närheten. Ingen under 18 år ska heller köra gräsklippare, och det är av yttersta vikt att man stänger av motorn om man ska ta bort något ur rotorbladen, säger han.

Anna Lindström