Dejta rätt och känn pulsen slå

Singel och svårt att falla för någon? Testa en ny dejtingform! Här berättar tre par om mötena som fick hjärtat att pumpa!

Att ta en fika, eller en drink, är det vanligaste vi svenskar gör på första dejten. Men hur bekvämt är det egentligen att stirra

en främling djupt in i ögonen under första mötet? Och hur väl kan man lära känna varandra – utan att det känns som ett

oattraktivt förhör? Nervositeten kan lätt sätta käppar i hjulet och ge er en känsla

av att ”klicket” aldrig dyker upp.

Men genom aktiviteter och träningsdejter kan ni hjälpa kärleken på traven. Forskning menar nämligen att det går att ”lura” hjärnan till att börja gilla en annan person genom fysisk ansträngning, och det finns fyra olika delar som spelar roll. Den första kopplas på så fort kroppen börjar varva upp. Vad för typ av aktivitet ni gör kvittar.

– När pulsen ökar sker även en ökad intensitet i känsloupplevelsen. Både attraktionen för den andre, de positiva förväntningarna och uttrycksdelen såsom

leenden och vidgade pupiller förstärks, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet.

Den andra är det adrenalinpåslag som sker vid vissa aktiviteter, bland annat om du antar en helt ny utmaning eller om du känner viss rädsla inför den aktivitet du utför.

– Adrenalin som aktiveras i hjärnan påverkar det autonoma nervsystemet. Det gör att hjärtat slår snabbare och kicken vi får förväxlar vi ofta med känslor för personen vi är tillsammans med vid detta tillfälle, så kallat källförväxlingsfel, förklarar Åke Pålshammar.

Efter att vi ansträngt oss utsöndras endorfiner för att ta loven av smärtan, något som i sin tur bidrar till en positiv känsla för andra människor. 

– Att dessutom vara med om något nytt och spännande tillsammans, allt ifrån en helt ny utmaning till en ny miljö, förstärker också känslor och speciellt känslan av gemenskap vilket leder till att ni känner er närmre varandra direkt, säger Åke Pålshammar. 

”Vi intalade oss att det var ett helt vanligt pass”

Ett lopp blev startskottet till Jennys och Johns relation. När han via Facebook såg att kollegan också sprungit midnattsloppet hörde han av sig.

– Jag mejlade henne och frågade varför hon inte hade sagt att hon skulle springa, säger John.

Jenny blev överraskad av Johns mejl.

– ”Varför skulle jag ha sagt något?” tänkte jag. Vi kände knappt varandra, men jag svarade ändå och skrev att det var kul att vi båda verkade gilla att springa, säger Jenny.

Det här var hösten 2011 och Johns mejlinitiativ ledde till att de började prata på jobbet, främst om träningsrelaterade saker. Och när han föreslog att de skulle ta en löptur var Jenny inte sen med att nappa.

– Vi lurade oss själva och intalade oss att det inte var en dejt utan bara ett vanligt löppass två kollegor emellan, säger hon.

– Ja, vi gömde oss lite bakom träningen, vilket var skönt, då var man inte lika utsatt och rädd för att bli sårad, förklarar John.

En tur runt Brunnsviken stod på schemat och trots att John aldrig sprungit över en mil orkade han både hålla tempot och prata samtidigt – hela tiden.

– Jag var så glad att jag klarade hela turen, det gav mig extra självförtroende och jag frågade om hon ville följa med hem på middag. Och så blev det!

Har ni något särskilt minne från dejten?

– Haha ja, när vi hade blivit ett par erkände John att han med flit hade sprungit bakom mig i uppförsbackarna bara för att kunna…

– … spana in hennes rumpa så klart! Men vadå, jag var faktiskt en diskret gentleman, fyller John i.

I dag springer de tillsammans minst två gånger i veckan och deltar i så många lopp de bara kan. Och just detta tror de är en bidragande faktor till att de fortfarande känner sig lika nykära som första veckan. 

Jenny Sunding

Ålder: 25. Bor: Solna, Stockholm. Familj: Sambo med John. Yrke: Frilansjournalist. Tips på bra dejtingaktiviteter: Paddla kajak, promenad till någon utsiktsplats, boule.

John Severinson

Ålder: 29. Bor: Solna, Stockholm. Familj: Sambo med Jenny. Yrke: Digitalchef på tidskriftsförlag. Tips på bra dejtingaktiviteter: Segway, cykling, löpning.

”Endorfinerna sprudlade i kroppen”

Efter många träningspass på samma gym får man koll på de andra stammisarna. Och det passade Elin Bjerre på att utnyttja.

– Jag hade sett John flera gånger så en dag tog jag mod till mig och frågade om han ville träna tillsammans någon dag – och det ville han!

De bokade en gymdejt och när det började närma sig steg nervositeten.

– Jag stod och valde träningskläder betydligt längre än i vanliga fall, skrattar Elin generat.

John däremot förberedde sig på ett helt annat sätt.

– Eftersom jag aldrig varit på en gymdejt innan fick jag lite prestationsångest. Och hur töntigt det än låter så tänkte jag ut vilka som var mina bästa övningar där jag kunde få ”skina” lite.

Men väl på dejten var det Elin som tog kommandot och frågade om John ville köra ett pass med fria vikter, och visst ville han det. Ett pass med rygg och bröst fick det bli och teamkänslan infann sig direkt.

– Det kändes som att vi kompletterade varandra suveränt. Vi både passade och peppade varandra och fick ut maximalt av träningen samtidigt som vi lärde känna många av varandras sidor snabbt. Han gillade mig för den jag var och det fick jag reda på tidigt eftersom han inte hade några problem med att jag körde

järnet och visade min styrka, säger Elin. 

Vad var det bästa med dejten?

– Att vi hade så kul ihop och att Elin fortfarande var oerhört söt trots att hon var högröd i ansiktet och svettig, säger John och skrattar. 

– Ja, endorfinerna sprudlade verkligen i kroppen samtidigt som magen pirrade, jag kände någonting direkt. Det var en rätt unik dejt, säger Elin.

En träningsdejt blev till två och efter det rullade allt bara på. I dag är de ett par sedan ett halvår och träningen tar stor plats i deras liv. När andra tar en shoppingtur på helgen tillbringar Elin och John hellre tre timmar i gymmet tillsammans.

– Jag tror att den där första dejten gjorde väldigt mycket för vår relation. Vi insåg snabbt att vi båda hade ett stort gemensamt intresse - hälsosam kost och motion – och att vi har samma prioriteringar här i livet. Det hade aldrig kommit fram lika bra på en ”vanlig” fikadejt, säger Elin.

Elin Bjerre

Ålder: 26. Bor: Lilla Essingen, Stockholm. Familj: Sambo med John. Yrke: Personlig tränare och föreläsare. Tips på bra dejtingaktiviteter: Bowling, gymträning, danskurs.

John Svanström

Ålder: 27. Bor: Lilla Essingen, Stockholm. Familj: Sambo med Elin. Yrke: Teamleader för account managers. Tips på bra dejtingaktiviteter: Powerwalk, biljard, klättring.

"Att tvingas lita på varandra förde oss nära väldigt fort”

En spontan träff på krogen ledde både till kärlek – och rädslor. För när Johan föreslog klättring blev Lina genast osäker.

– Jag var jättehöjdrädd och hade aldrig klättrat förut, men jag antog utmaningen ändå, säger Lina.

Att prata om sina rädslor är svårt nog, men att göra det med en total främling är ännu värre. Och just det fick Lina erfara i början på hennes och Johans relation. Eftersom Johan hade klättrat i 26 år och hade det som ett stort intresse ville han gärna ta med henne på en klätterdejt. Men när förslaget kom jublade knappast Lina.

– Hur jobbigt det än var så hade jag inget val, jag var tvungen att berätta att jag var livrädd för just den aktiviteten. Men Johan var så oerhört förstående och pressade inte mig det minsta, så jag tackade ja ändå, säger Lina. 

Dejten blev av och med Johan som trygghet – han säkrade repet för varje steg hon tog – lyckades Lina klättra flera meter upp.

– Konstigt nog kände jag mig jättetrygg med honom på en gång, trots att jag var så rädd att jag nästan började gråta.

Nu har de klättrat många gånger tillsammans, såväl inomhus på klätterväggar som utomhus på bergsklippor med underbar utsikt. De har även fått sonen

Malte, 2 år, och även han är också med på deras klätteräventyr.

– Jag var väldigt mån om att inte försöka överföra min hobby på Lina utan ge henne eget utrymme för att se om det var något hon gillade eller inte, säger

Johan.

– Men jag insåg snabbt att jag gillade det – och att det faktiskt gick att träna bort höjdskräcken. I dag älskar jag klättringen och vi klättrar ihop minst två gånger i veckan, säger Lina.

Hur tror ni att den där dejten påverkade er relation?

– Mycket positivt! Eftersom vi tvingades öppna upp oss för varandra så snabbt, och inse att vi måste vara ett team som kan lita på varandra förde det oss väldigt nära väldigt fort. Det är nog en lärdom som kan ta många år för andra par att komma fram till, säger Johan

Lina Asplund

Ålder: 32. Bor: Horns-tull, Stockholm. Familj: Sambo med Johan, sonen Malte, 2 år. Yrke: Danspedagog. Tips på bra dejtingaktiviteter: Alla möjliga pardanser, vandring i naturen, paddling.

Johan Larsson

Ålder: 39. Bor: Horns-tull, Stockholm. Familj: Sambo med Lina, sonen Malte, 2 år. Yrke: Tävlingsseglare. Tips på bra dejtingaktiviteter: Cykla mountainbike i naturen, hyra segelbåt eller optimistjolle.

Jacquline Joo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN