Omtyckt och älskad av alla?

Visst är det härligt att få erkännande och uppskattning från andra människor – men ibland får viljan att bli omtyckt kappan att vända sig lite väl snabbt i vinden.

Relationscoachen Jaqueline Joo visar hur du står stadigt när det blåser.

Text: LINNEA MOLANDER

Goda relationer till andra människor är en av de största källorna till glädje, njutning och lycka i livet, men det är dessvärre inte rimligt att vara bästis med alla. Ett faktum som de flesta förlikat sig med – men som många ändå upplever som ganska obehagligt.

Försök inte vara någon annan

Konflikträdsla, låg självkänsla eller ett starkt behov av andras uppskattning kan trigga ett överanpassat beteende som faktiskt gör det svårare att bli omtyckt.

För även om en populär strategi för att vinna människors gilla­nde är att låta dem bestämma, ofta hålla med och vända kapp­an efter vinden kan det få rakt motsatt eff­ekt, menar relationscoachen Jaqueline Joo.

– Det som gör att folk tycker om en är att man har en egen personlighet och att man står för saker. Människor vill umgås med personer som ger något tillbaka och inte bara bollar till­baka det som de själva gör och säger.

Fokusera på dina kära

Eftersom det känns betydligt värre att själv råka ut för konflikter, utskällningar och annat otrevligt än att se någon annan göra det är det lätt att tro att andra människor är mer uppskatt­a­de och har bättre relationer. 

– Man tror ofta att alla andra är omtyckta jämt men det finns inte en enda människa i hela världen som kan vara omtyckt av alla, säger Jaqueline Joo.

Hon tipsar i stället om att välja vems respekt och gillande som är viktigast för dig. Fokusera på att ha en god relation med dem och bry dig mindre om vad resten tycker. Förmodligen är det viktigare att känna kärlek och uppskattning från dina nära vänner och din familj än att lägga­ energi på ett snorkigt butiksbiträde eller en osmidig kommentar från någon kompis bekants på Facebook. Alla människor har åsikter om saker men det innebär inte att alla människors åsikter är relevanta för dig så välj vem du vill lyssna på och påverkas av.

”Alla gillar inte persikor”

Ibland är det bara så enkelt att vi tycker olika. Burleskdansösen Dita Von Teese, som säkerligen stuckit i ögonen på många, lär ha sagt att ”du kan vara den mognaste, saftigaste persikan i världen, men det kommer ändå alltid finnas någon som inte tycker om persikor”.

Så kommer du ur ”tyck om mig”-fällan

1. Hitta dina värderingar

Det är nästan omöjligt att stå upp för dig själv i kritiska situationer om du inte vet vad du tycker. Hitta dina egna tankar, åsikter och värderingar genom att fundera på vad som skulle kännas rätt och viktigt för dig i olika situationer om ingen annan skulle få veta vad du tyckte, tänkte eller gjorde.

2. Säg vad du tycker

– Börja träna på att säga din åsikt och på att ta initiativ, tipsar Jaqueline Joo.

Även en liten beteendeförändring kan göra stor skillnad, menar hon. Öva på att säga emot och tycka annorlunda i vardagliga situationer ibland bara för sakens skull. Det blir bra träning inför viktigare och mer avgörande situation­er.

3. Gör en reality check

– Det är väldigt egocentriskt att tro att världen kretsar kring mig och mina val, säger Jaqueline Joo. Kanske var det inte ens någon som uppmärksammade vad jag gjorde?

Träna på att observera verkligheten och se om dina val och handlingar verkligen är i centrum för andra människors samtal och uppmärksamhet. Förmodligen är det ingen som bryr sig särskilt mycket om vad du åt, vem du flirtade med eller om du gjorde bort dig – för de har fullt upp med att hålla reda på sig själva.

4. Läs inte tankar

Konflikter­ och upp­levelser av andras ogillande finns bara i ditt eget huvud. Det är vanligt att försöka tolka vad andra människor ”egentligen” tycker och tänker men det är högst osannolikt att du faktiskt kan läsa tankar så sluta lägga din dyrbara energi på att försöka.

– Oroar du dig för vad folk ska tycka – fråga dem vad de tycker, säger Jaqueline Joo.

Eller ännu hellre, fundera på vad du själv tycker om det som du går och grubblar på.

5. Du får ogilla

Många med ett stort behov av uppskattning och acceptans tillåter inte sig själva att tycka något negativt om andra. Kan du släppa lite på det och känna att det är okej att tycka att någon är jobbig eller dum ibland blir det också lättare att acceptera alla inte har dig högst upp på listan över favoritpersoner.

6. Ändra ditt perspektiv

När någon beter sig kritiskt eller osympatiskt mot dig behöver det faktiskt inte ha något alls med dig att göra.

– Det finns alltid skäl till att människor beter sig som de gör och du är säkerligen inte den enda som blir utsatt för det, säger Jaqueline Joo.

Många bråkar och kritiserar i alla möjliga sammanhang för att de mår dåligt eller för att något jobbigt har hänt. Att tänka så tar udden av ilskan och gör det lättare inte ta det personligt.

7. Fråga dina vänner

Ett bra sätt att släppa tankarna på vad dina eventuella kritiker tycker om dig är att fokusera på de personer som du vet gillar dig. Prata med dina närmsta vänner och familjemedlemmar och be dem berätta vad de uppskattar hos dig.

– Fokusera på det positiva och uppskatta att du verkligen är omtyckt och älskad av de viktigaste personerna i ditt liv, säger Jaqueline Joo.

Linnea Molander

Publisert:

Ämnen i artikeln