Intensivt lugn

HÄLSA

JOHANNA TESTAR Organic bodywork

Foto: MARCO GUSTAFSSON

Graciösa rörelser, sköna sträckningar och stärkande flöden.

Organic bodywork gör din coreträning ett snäpp vassare.

Foto: MARCO GUSTAFSSON
Cecilia Gustafsson i båten.

Organic bodywork är framtaget av koreografen och instruktören Cecilia Gustafsson, som även ligger bakom konceptet Afropowerdance. Vi får ta av oss barfota och Cecilia ber oss att lyssna till musiken. Trots att det är lugna toner visar det sig bli en oerhört aktiv timme.

Vi jobbar med graciösa rörelser och långa vackra linjer. Ibland känns det som att vi dansar, ibland som att vi yogar men sällan som att vi styrketränar. Det kommer på köpet. Vi jobbar i mängder av knäböj, benlyft och utfall. Vi sträcker våra armar, öppnar bröstet och förlänger kroppens alla delar. Vi roterar, förflyttar oss fram och tillbaka, upp och ner och åt sidorna. Vi står sällan statiskt. Ett par rörelser läggs samman och då stiger pulsen snabbt.

”Känslan efteråt är oerhört skön – som om jag växt några centimeter”

När vi sitter i ”båten” ber Cecilia oss att vara aktiva i stället för att stanna där vi har kontroll. Helst ska hela corepaketet vibrera. 

– Rör er, försök hitta era svagheter och utmana dem.

I slutet får vi försöka ta oss upp i handstående och andra kluriga balanspositioner. Även om det är avancerade övningar är det lekfullt. Dessutom finns det alltid lättare alternativ.

Det här är en spännande och bredare form av coreträning, men det är mer än så. Det är effektiv rörlighetsträning som ger smidighet och flexibilitet. Det är också stärkande för alla stora och små muskler samt nyttigt för kroppskontrollen. Känslan efteråt är oerhört skön – som om jag växt några centimeter, både på längden och på tvären.

Johanna sätter betyg

SVETTFAKTOR:  Måttlig. Tempot är långsamt men pulsen blir hög av flödet.

STYRKA/KONDITION:  Cirka 60 minuters balans-, styrke- och rörlighetsträning.

MUSIK:  Sköna lugnande toner, men övningarna görs inte i takt till musik.

KOORDINATION:  Lätt, och även om vissa övningar är avancerade visas alltid lättare varianter.

HÄR TRÄNAR DU:  Vi testade passet under Wellness-resan i Portugal. Cecilia kommer att hålla utbildningar i höst då passet dyker upp på flera anläggningar.

BETYG: