Fet mat förvärrar din astma

Publicerad:
Uppdaterad:

Allergi

... och får medicinerna att fungera sämre

Astmatiker bör undvika fet mat.

Ny forskning visar att fettet kan göra det svårare att andas.

Inte nog med det: Medicinen som ska underlätta besvären tycks inte hjälpa lika bra när man svullat ut.

Foto: colourbox

Inte bara hjärtsjuka bör undvika fettdrypande hamburgare, såser och annan mat som innehåller mycket mättat fett. Även astmatiker verkar bli sämre, skriver nättidningen Science Daily.

– Personer som äter fet mat förvärrar inflammationen i luftvägarna och får sämre lungfunktion till skillnad från de som äter en mer fettfattig kost, säger forskaren Lisa Wood på Hunter Medical Research Institute i New Lambton, Australien.

Hon har testat olika sorters mat på 30 normalviktiga och 16 överviktiga manliga astmatiker. De feta fick enbart fet mat. De normalviktiga lottades till att äta smalyoghurt eller hamburgare med en slags friterade potatisplättar, så kallade hash browns. Medan hamburgermålet innehöll 1 000 kalorier varav 60 gram fett innehöll yoghurten bara 200 kalorier och 13 procent fett.

Luftrören undersöktes

Både före och fyra timmar efter måltiderna undersöktes luftrören. Hos de testpersoner som ätit den feta maten syntes en tydlig ökning av de markörer som visar att personen har en inflammation i luftvägarna. Dessutom var deras lungfunktion något sämre. Om de var överviktiga eller inte spelade ingen större roll.

– En skillnad på tre till fyra procent i lungfunktionen närmar sig en nivå där personen själv känner av det, säger Lisa Wood till Science Daily.

Inhalator funkade sämre

Varför kroppen reagerar på det här sättet kan hon inte svara på, men tror att det kan ha med immunförsvaret att göra. Att det uppfattar det mättade fettet som en inkräktare som måste bekämpas.

De testpersoner som försökte använda sin inhalator och bli kvitt besvären efter maten upptäckte snart att den inte fungerade lika bra. En mätning visade att de som ätit den feta maten bara fick en procents effekt av inhalatorn medan de som ätit yoghurten förbättrades med 4,5 procent.

Förklaring till ökning

Hur länge effekten av den feta maten sitter i har forskarna inte hunnit titta på, men Lisa Wood tror att de som äter fet mat varje dag känner av det flera timmar om dagen. Hon menar också att det här skulle kunna förklara varför astman ökat världen över i takt med den västerländska snabbmatskulturen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN