Tryck bort besvären!

Akupressur för hemmabruk

– Akupressur är en stillsam och behaglig terapi, säger Agneta Wennerbo. Vi trycker varsamt men ändå bestämt på akupressurpunkterna.
– Akupressur är en stillsam och behaglig terapi, säger Agneta Wennerbo. Vi trycker varsamt men ändå bestämt på akupressurpunkterna.

Lider du av huvudvärk, magont, mensvärk eller låg energi?

Testa akupressur! Genom att trycka på rätt ställe på kroppen kan du lindra det onda.

Akupressur bygger på samma teori som akupunktur. I botten ligger traditionell kinesisk medicin (TCM) där man lär ut att kroppen utöver blodomloppet, lymfsystemet och nervbanorna har ytterligare ett energisystem, akupunktursystemet. Detta system är ett nätverk av större och mindre banor, meridianer, vars främsta uppgift är att distribuera Qi, livskraften, från hjärnans innersta vrå ändå ut i finger- och tåspetsarna. Kineserna menar att obalanser och blockeringar i Qi framkallar smärtor, spänningar och sjukdom. Genom att stimulera och aktivera speciella punkter som löper längs meridianerna kan blockeringar i energiflödet lösas upp och Qi balanseras. Då upplever du åter hälsa och välbefinnande.

”Stimulerar Qi-flödet”

– Den mest påfallande skillnaden mellan akupunktur och akupressur är nålarna, säger Agneta Wennerbo, naturterapeut och akupressör vid Fridens Hälso Zenter i Stockholm. Inom akupunktur aktiveras meridianerna med hjälp av nålar. I akupressur stimulerar vi istället Qi-flödet och organen genom att trycka med fingrarna. Hon fortsätter:

Trycker varsamt

– Akupressur är en stillsam och behaglig terapi. Vi trycker varsamt men ändå bestämt på akupressurpunkterna. Det är en väldigt effektiv metod för att lösa upp spänningar och värk. Det går dock inte att generellt säga hur lång tid det tar för trycken att få effekt på olika besvär, eller hur många gånger du skall trycka. Det är så individuellt, förklarar Agneta. Men de flesta känner sig helt klart skönt avslappnade direkt efteråt.

”Bra mot huvudvärk”

Akupressur anses fungera väldigt bra mot vanliga besvär som huvudvärk, stress, trötthet, sömnlöshet, menssmärtor, mag- och ryggproblem... Vissa experter menar att akupressur faktiskt är effektivare än akupunktur just när det gäller dessa "vardagsbesvär", som ofta är kopplade till våra känslor och "ovanor" (t ex dålig hållning, stillsittande arbete). Däremot anses akupunktur bättre mot sjukdomar i kroppens organ.

Lättare krämpor och vardagsbesvär kan du prova att behandla själv på hemmaplan! Agneta Wennerbo har hjälpt oss att sätta ihop en minikurs i akupressur.

Gå med i Plus och kolla minikursen

Pina Nilsson

Publisert: