Ryggbedövning kan stoppar inkontinensen

avEmma Fagerberg

Nu kommer goda nyheter för epiduralanhängare:

Ryggbedövningen kan skydda mot framtida inkontinens, enligt ny forskning.

Foto: colourbox

Fler än en av tio kvinnor som fött på naturlig väg fick vid födseln skador på bäckenbottenmuskelaturen, visar studien som publicerats i den internationella tidsskriften BJOG.

Australiensiska forskare följde 397 kvinnor som fött barn mellan 2005 och 2008. Av de kvinnor som fick muskelskador vid förlossningen hade två tredjedelar inte tagit epiduralbedövning, skriver BBC.

Krysta för mycket

En riskfaktor var däremot födslar med griptång, en av tre resulterade i skador. Också längden på förlossningsarbetet var avgörande, långa utdragna förlossningar var starkt associerade med skador.

Varför epiduralen verkar skyddande vet forskarna inte, men presenterar två troliga orsaker: Kvinnor som fått ryggbedövning känner inte sammandragningarna och blir tillsagda att krysta. Det reducerar risken för att de krystar för mycket. Även fysiska förändringar i de förlamade musklerna kan innebära lägre risk för skador.

Riskfaktor för framfall

Det fanns inga fall av muskelskador bland kvinnorna som fött med kejsarsnitt.

Skador på bäckenbottenmuskelaturen är känt som en viktig riskfaktor för framfall, det vill säga när musklerna blir så svaga att organen de håller upp – som urinblåsan och livmodern – faller framåt.

Symtomen varierar men kan inkludera såväl sexuella problem som urin- och avföringsinkontinens.

ARTIKELN HANDLAR OM