Forskare: Förbjud tobaksrökningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

"Skulle ge formidabla effekter på folkhälsan"

1 av 2 | Foto: Coulorbox
Inte nyttigt.

Steinar Krokstad är den norske forskaren som vill totalförbjuda tobak.

Först vill han förbjuda ungdomar att röka. Därefter vill han vidga förbudet.

– Jag ser ingen mening med att tobak ska vara lagligt, säger han till Aftonbladet.

Steinar Krokstad och hans forskarteam på Institutet för samhällsmedicin vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim utför vad som kallats världens största hälsoundersökning.

Efter att ha utvärderat resultaten av undersökningen vill han införa ett totalförbud mot rökning och göra Norge till den första moderna staten utan tobak.

– Det är ett enkelt grepp med formidabla effekter för folkhälsan, säger Steinar Krokstad som är fullständigt uppriktig i sitt förslag.

Riktas mot unga

Krokstad vill dock inte jaga alla vuxna rökare som kanske ändå försöker sluta utan koncentrera sig på unga människor som riskerar att fastna i tobaksbruk.

Hans plan är att under 2010 förbjuda rökning för alla norrmän under 16, under 2011 förbjuda för dem under 17, och 2012 för dem under 18. På så sätt ska hela samhället gradvis omfattas av förbudet.

– En lagändring skulle dra med sig normer och värderingar. Den skulle dessutom ger föräldrarna stöd och göra att många unga slutar röka.

Stora risker

Anledningen till Krokstad frontalangrepp mot tobaken är de väldokumenterade riskerna och skadorna förknippade med rökning. Risker som han anser gör ett förbud naturligt.

– Vissa rusmedel är lagliga och andra förbjudna. Vissa mindre skadliga preparat än tobak är olagliga och detta har historiska och kulturella förklaringar.

Krokstad är övertygad om att en lag skulle möta hårt motstånd i början men att människor snart skulle se nyttan med lagen.

– En lagändring skapar först oreda och motstånd men om lagen visar sig vara bra så får man med sig folket. Vi har ju redan infört åldersgränser och regler mot tobaksreklam.

Publicerad: