Varning för akupunktur

Hälsa

Akupunktur kan ge infektioner, varnar kinesiska forskare.

Stora bölder kan uppträda veckor eller månader efter behandlingstillfället orsakade av mykobakterier.

Det är forskare vid University of Hong Kong som varnar för de nya infektionerna i den medicinska tidsskriften British Medical Journal, skriver Dagens Medicin.

Till en början ser infektionerna ut som små utslag och blemmor. Senare utvecklas de till varfyllda blåsor, abscesser och sår. De uppkommer där man använt akupunkturnålarna och på grund av att symtomen utvecklas långsamt söker patienterna sällan hjälp och kopplar inte ihop problemen med akupunkturen, enligt forskarna.

Förorenad utrustning

De snabbväxande mykobakterierna tros spridas från miljön till patienterna via förorenad akupunkturutrustning, som bomullpinnar, handdukar och desinficeringskärl.

Enligt forskarna, har ett nytt syndrom – akupunktur mykobakterios – utvecklats under 2000-talet. Tidigare har infektioner efter akupunktur framförallt beskrivits vara orsakade av stafylokocker.

Striktare hygien

– Man har också hittat samband mellan akupunktur och hepatit B, säger professor Patrick Woo vid Universitet i Hong Kong till BBC News.

Forskarna efterlyser nu striktare hygien och reglering av dem som bedriver akupunktur. Läkare måste också ha ökad uppmärksamhet på den nya typen av hudinfektioner, skriver Dagens medicin.

Johanna Edström

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa