Färgat ljus laddar din energi

HÄLSA

Metoden kan hjälpa mot depression

1 av 3 | Foto: blått till grönt. Reportern Anna-Lena Sventelius testade ljus- och färgterapi. Inne i ljusgloben styr hon färgspelet med en fjärrkontroll.

Efter en mörk vinter ökar risken för årstidsdepression.

Då kan ljusterapi hjälpa.

Vanligtvis används vitt ljus, men psykologen Karl Ryberg behandlar med färgat ljus i stället.

– Vitt ljus, som är en blandning av alla färger, är inte tillräckligt rent att behandla med. Monokromt ljus, en väl avgränsad färg, ger mycket större och snabbare

effekt, säger psykologen och ljusterapeuten Karl Ryberg vid företaget Monocrom i Stockholm.

I vanlig traditionell ljusterapi är det vanligt att gå två timmar om dagen tio dagar i följd för att därefter gå en till två gånger i veckan. Med ljus- och färgterapi räcker det med fyra behandlingar med en månads mellanrum. Enligt Karl Ryberg hjälper ljus- och färgterapi också mot annat än årstidsdepressioner.

– Jag kan också behandla vanliga depressioner, dåligt självförtroende, sorgreaktioner och ätstörningar.

Ljusterapi är ingen ny företeelse. Redan 2000 år före Kristus höll indierna på med en form av ljusterapi. Och 1903 fick en dansk läkare, Niels Finsen, Nobelpris för sin ljusbehandling.

Kan reparera cellskador

Nutida forskning visar att laserlikt enfärgat ljus bland annat kan reparera cellskador och att 20 procent av vårt ljusintag inte har med seendet att göra utan att ljusinformationen försvinner ner i hypofysen som reglerar dygnsrytm, menstruation, blodtryck, aptit och sexualitet.

Enligt Karl Ryberg måste vi människor, precis som växterna, ha ljus för att överleva.

– Egentligen är vi ju apmänniskor från Afrika och inte gjorda för att bo här uppe i ljusfattiga Norden. Så det är inte konstigt om vi behöver fylla på med ljus under den mörka årstiden, säger han.

I Karl Rybergs behandlingslokal står en stor svart boll, cirka tre meter i diameter. Inuti den är det alldeles vitt. Längs väggen står några kuddar staplade. Jag lägger mig där och får ett vitt lakan över mig. På mitt långfinger fäster Karl Ryberg en pulsmätare. Jag får en fjärrkontroll för att kunna styra färgspelet.

VAD ÄR ljus- och färgterpi?

Anna-Lena Sventelius ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM