Så maxar du loppet

Träning

Jessica Almenäs och Lovisa Sandström tipsar

Några av årets härligaste löp-lopp står för dörren! Att du ska ladda med kolhydrater vet du – men annars då?

Löpardrottningarna Jessica Almenäs och Lovisa Sandström vet hur du maxar prestationen!

Var snäll mot magen

Ät den frukost du är van vid och går loppet tidigt på dagen kanske du behöver ett mellanmål. Men ät inte för mycket och undvik mat som får magen att jobba hårt, som fibrer och fett. Jessica och Lovisa tipsar om pannkakor som både är lättsmälta och energirika.

Vägra trender

Nya skor, nya strumpor, ny behå, ny pulsklocka – här ska det springas som aldrig förr! Men skorna skaver, strumporna glider eller spänner åt, behån håller inget på plats och pulsbältet känns som tusen nålar. Vill du slippa tänka på obekväma detaljer så välj plagg och attiraljer du hunnit använda flera gånger.

Knip käft

Solen gassar och svetten lackar. Yes – vätskekontroll! Självklart ska du dricka om du är törstig men häll inte i dig för mycket. Vattnet kommer skvalpa runt i magen och förbättrar inte din prestation. Drick i stället ordentligt dygnet före ditt lopp men håll dig till de normala två litrarna.

Lätta på trycket

Behöver du kissa – kissa. Spara dig inte till sista minuten eftersom risken finns att det bildats en jättekö till de förhatliga baja­majorna och där står du med tre minuter till start. Risken att du blir kissnödig under loppet är inte överhängande. Tänk på hur mycket vätska du svettas!

Bli en fartpolis…

Vem har inte hört devisen börja långsamt, öka takten mot slutet? Visst kan det ibland fungera men om du drömmer om en bra tid ska du i stället träna på att hålla en jämn och hög fart. Annars finns risken att du när du går i mål känner att du hade så mycket mer kvar att ge. Gå heller inte ut för hårt för att sen tappa fart. Då finns risken att du tvingas avbryta.

… men tagga ner ibland

Är det första gången du ska springa ett lopp kan det vara lockande att någon vecka före dagen D springa samma distans. Men din maxprestation ska aldrig ligga så nära en annan. Ett par veckor innan kan du i stället testa att springa halva distansen på tid, tipsar Lovisa och Jessica. 

Var en bra kompis

Ja – det är kul att springa ihop med någon man gillar och kanske har tränat tillsammans med. Men var din egen och din kompis bästa vän och skippa löftet om att löpa lopp som den tighta duo ni är. Får någon av er håll, måste knyta sko­snöret eller är det trångt i spåret kommer ni i stället bli irriterade på varandra.

Katarina Wendelin

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Träning

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning

Jessica Almenäs

Lovisa Sandström