6 saker att äta som gör underverk för ditt hår

Publicerad:
Uppdaterad:

Skönhet

Se hela listan som boostar svallet

Foto: Thinkstock

Vad du äter gör skillnad för hårets kvalitet.

Att få sig både protein och kolhydrater varje dag ger dig ett skinande svall.

Här är sex saker du ska lägga till i din kost för att få ett hälsosamt och glänsande hår.

Alla drömmer vi om ett glänsande och tjockt hår. För att stärka dina strån och få ett skinande svall krävs en balanserad kost. Brian Thompson är författare till boken ”The Hair Bible: A Complete Guide to Health and Care” och är dessutom chefstekniker för produktutveckling på Philip Kingsley Trichological Center.

I en intervju i Fitnessmagazine säger han att det krävs en blandning av protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att få ett välmående och levande hår.

Enligt Thompson är proteinet hårets byggstenar, men du behöver även kolhydrater för att hjälpa proteinet att boosta upp stråna.

Författaren skriver i sin bok om vikten att starta varje dag men en proteinrik frukost för att håret ska få en bra start. Under sommaren när vårt svall utsätts för vind, sol och vatten är det extra viktigt att äte en näringsrik kost.

Här är en lista med mat som Thompson och Kingsley rekommenderar:

Kött

Om du inte har högt kolesterol rekommenderar Thompson rött kött två gånger i veckan för att få ett vackert och välmående hår. Kött innehåller inte bara det protein du behöver utan även järn, B-vitaminer och zink.

Ägg

Om du är vegetarian eller inte kan äta kött på grund av andra skäl är ägg lösningen för dig.

Keso

Pröva att äta fettsnål keso till frukost för att starta dagen med en proteinboost. Toppa med färska frukter eller bär.

Bacon

Även om bacon inte är något du ska äta om du försöker gå ned i vikt rekommenderar Kingsley bacon för att få i sig extra B-vitaminer, zink och protein.

Lax

Ät färsk eller rökt lax till frukost, lunch eller middag för att få i dig proteiner, B-vitamin och andra vitaminer och mineraler.

Brunt ris

Viktigt att äta är långsamma kolhydrater som ger dig energi under hela dagen. Brunt kort ris är perfekt, det ger dig dessutom mycket fibrer och b-vitaminer.

Källa: Fitnessmagazine

Malin Eriksson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN